7 lutego 2014

Ryba (sum) zapiekana z pieczarkami

Ryba (sum) zapiekana z pieczarkami
Mąż najlepszy przyniósł do domu suma afrykańskiego, suma oczywiście jadłam ale naszego rodzimego, co tu jednak zrobić z takim afrykańskim? Zastanawiałam się jak go podać, na szczęście przypomniał mi się przepis, który wpadł mi w oko w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Jest tu wszystko co lubię ryba oprószona kolendrą, pieczarki, cebula. Ryba tak przygotowana smakuje wyśmienicie zamiast suma możecie użyć karpia, miętusa lub innej ulubionej ryby. 
Składniki:
  • ok. 600 g fileta z suma afrykańskiego (lub innej ryby)
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżeczki kolendry
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kolendry

Skórę suma natrzeć solą, chwilę poczekać, a następnie nożem usunąć śluz. Rybę umyć i osuszyć, podzielić na 4 części. Każdą porcję oprószyć solą, pieprzem i posiekanymi nasionami  kolendry, odstawić do lodówki.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry usmażyć na złoto na łyżce masła klarowanego - odłożyć. Cebule pokroić w grubsze krążki i podsmażyć na kolejnej łyżce masła klarowanego, przełożyć do pieczarek.
Na tej samej patelni na dużym ogniu, chwilę obsmażyć rybę, tak aby się ładnie zrumieniła.
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobina masła, ułożyć rybę i warzywa. Zapiekać w piekarniku ok. 15 – 20 minut. Podawać  z posiekaną natka pietruszki lub kolendrą.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Ósmy kolor tęczy 

1 komentarz :

  1. Nie miałam okazji jeszcze próbować suma, teraz się nim zainteresowałam, muszę go gdzieś dorwać.

    OdpowiedzUsuń