Majonez |
Pewnie wiele osób powie po co tracić czas i energię na domowy majonez, skoro za kilka złotych można kupić cały słoik. A ja wbrew zapewnieniom producentom majonezu, uważam, że domowy jest najlepszy na świecie:- ) W erze mikserów i innych elektrycznych urządzeń ułatwiających pracę w kuchni, robi się go błyskawicznie, a puszysty, kremowy smak wynagrodzi poniesione trudy. Aby majonezu miał neutralny smak, proponuję użyć delikatnego oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego.
Jak zrobić delikatny, domowy majonez?
Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 250 – 300 ml oleju o delikatnym smaku np. rzepakowego lub słonecznikowego
- sól
- biały pieprz
- szczypta cukru
Do
miski wbić jajko, dodać sól, pieprz, cukier, musztardę i sok z cytryny, ubić na
pianę. Stopniowo, na początku po kropli, następnie cienki strumieniem wlewać
olej, cały czas miksować aż zmieni kolor na biały i zgęstnieje. Gęstość i
konsystencję majonezu można zmienia się w zależności od ilości użytego
oleju.
Smacznego
:- )
Majonez |
Majonez |
Domowy jest najlepszy :) u mnie tez był dzisiaj grany :):)
OdpowiedzUsuńNic nie zastapi domowego majinezu ;)
OdpowiedzUsuń