Zakwas żytni na żurek |
Ostatni moment żeby nastawić zakwas na domowy żurek. Fermentacja trwa około 3 do 5 dni więc zdążycie przed Wielkanocą. Dotychczas kupowałam gotowy zakwas, ale postanowiłam wreszcie spróbować domowej produkcji. Jestem bardzo zadowolona i przyznam że żurek wyszedł wyśmienity:- ) Zakwas można przygotować z samej mąki żytniej i wody lub tak jak ja, dodać do niego czosnek, liście laurowe i ziele angielski.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej typ 2000
- 250 ml wrzątku
- 600 ml letniej przegotowanej wody
- 3 – 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Mąkę
żytnią zalać wrzątkiem i dokładnie rozmieszać, tak aby nie było żadnych grudek.
Dolać letnią wodę, dodać czosnek i liście laurowe – wymieszać. Słoik przykryć
gazą i odstawić na 3 – 5 dni w ciepłe miejsce. Codziennie zakwas delikatnie wymieszać. . Po tym czasie wyjąć zioła, zakwas jest gotowy. Zakwas można użyć od razu do zrobienia żuru lub przechowywać go w lodówce.
Smacznego
:- )
Zakwas żytni na żurek |
Zakwas żytni na żurek |
Bardzo dziękuję za wyróżnienie :)
OdpowiedzUsuń