Placek z rabarbarem Babci Basi |
Ciasto, które wychodzi zawsze – tak powiedziała Babcia Basia i podała mi miskę, jajka i cukier. Chwileczkę – powiedziałam i pobiegłam po kartkę, na której skrzętnie notowałam proporcje bo nie jest tajemnicą, że przepisy Barbary są zawsze świetne :-) W ogródku króluje rabarbar więc upiekłyśmy taki właśnie placek. Jednak sprawdzą się tu inne sezonowe owoce, oczywiście jak tylko pojawią się na straganach :- ) Placek nadaje się do koszyka piknikowego, który na pewno zabieracie ze sobą wybierając się na majówki – oby w tym roku pogoda sprzyjała długim wycieczkom.
Jak upiec błyskawiczny placek z rabarbarem?
Składniki
na ciasto:
- ok. 500 g rabarbaru
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ¾ kostki masła
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
na kruszonkę:
- ⅓ kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki migdałów w płatkach
Masło roztopić i lekko przestudzić. Jajka
ubić z cukrami na sztywną, gęstą pianę. Do masy jajecznej dodawać na zmianę
przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i przestudzone masło – miksować na
najwolniejszych obrotach. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 22 x 29 cm
wysmarowaną masłem i obsypanej bułką
tartą. Na wierzchu ułożyć warstwę rabarbaru pokrojonego w kostkę.
Z reszty składników zagnieść szybko
kruszonkę i wysypać na rabarbar.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do
180˚C przez 40 – 45 minut.
Smacznego :- )
Polecam także inne przepisy z rabarbarem:
Placek z rabarbarem Babci Basi |
Placek z rabarbarem Babci Basi |
Pyszna, wiosenna klasyka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasto!!
OdpowiedzUsuńciasto pycha - polecam bo piekłam
OdpowiedzUsuń