Kruchy placek orkiszowy z rabarbarem i kruszonką |
Rabarbar to pierwsze wiosenne warzywo, które można wykorzystać w kuchni. Z dzieciństwa pamiętam kwaśne łodygi maczane w cukrze, babciny kompot, ciasto drożdżowe…Dla chłopaków upiekłam idealny kruchy, wiosenny placek z rabarbarem, kwaskowaty, niezbyt słodkie za to idealny na gorące dni. Jeśli lubicie rabarbar i macie ochotę na coś słodkiego, powinno wam zasmakować to kruche ciasto:- )
Ciasto kruche:
· 150 g mąki orkiszowej typ 700 (lub pszennej)
· 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
· 50 g brązowego cukru
· 150 g masła
· 1 jajko
Formę o średnicy 28 cm (lub prostokątna ok.20 x 30 cm ) posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski przesiać obie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Szybko zagnieść ciasto. Ciastem wyłożyć dno tortownicy, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki, aby dobrze się schłodziło (ok. 30 – 40 minut). Piekarnik nagrzać do temperatury 160ºC i piec ciasto przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto z pieca, zwiększyć temperaturę do 180ºC.
Nadzienie:
· 500 g obranego rabarbaru
· 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
· 6 łyżek brązowego cukru
· 1 cukier wanilinowy
· 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
Kruszonka:
· 150 g mąki orkiszowej typ 700
· 50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
· 50 g brązowego cukru
· 125 g schłodzonego masła
Dodatkowo:
· cukier puder
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z dżemem, brązowym cukram i cukrem waniliowym.
Do drugiej miski przesiać obie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozgnieść palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka. Na podpieczony spód wysypać zmielone orzechy laskowe i wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę. Cisto wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Kwestia Smaku
Kruchy placek orkiszowy z rabarbarem i kruszonką |
Kruchy placek orkiszowy z rabarbarem i kruszonką |
Kruchy placek orkiszowy z rabarbarem i kruszonką |
Musi być pyszny! Też miałam ochotę poeksperymentować z mąką orkiszową, bo do tej pory piekłam tylko chleb.
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuń:)
dziękuję za udział w akcji rabarbar!
Na moim blogu nominowałam Cię do zabawy:
OdpowiedzUsuńhttp://pluminthekitchen.blogspot.com/2013/05/nominacja-liebster-blog.html
Zapraszam serdecznie :)