Dietetyczne roladki z piersi kurczaka
Dziś przepis na wyjątkowo dietetyczne roladki z piersi kurczaka. Idealne danie dla wszystkich, którzy starają się zgubić przed latem zbędne gramy lub uparcie walczą z wysokim poziomem cholesterolu. Rozbitą pierś kurczaka zrolowałam z warzywami, owinęłam folią spożywczą i tak ugotowałam. Mięso jest soczyste i delikatne, przygotowane bez dodatku zbędnego tłuszczu. Roladki możecie podać ze szparagami z patelni lub inną ulubioną surówką, mam nadzieję, ze danie przypadnie Wam do gustu :- )
Składniki
na 6 roladek:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 – 4 młode marchewki
- 6 zielonych szparagów
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- folia spożywcza
- czarnuszka
Marchew
i szparagi wrzucić na 5 minut do osolonego wrzątku. Wyjąć, ostudzić. Marchewkę
pokroić na słupki, szparagi na mniejsze
ok. 5 cm kawałki.
Każdą
pierś kurczaka umyć, osuszyć, i przekroić ukośnie na trzy plastry. Mięso rozbić
delikatnie tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na brzegu kotletów układać
kawałki marchwi i szparagów, następnie zwinąć mięso w zgrabną roladkę. Roladki
ciasno i szczelnie obwinąć folią spożywczą.
W
garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucić ofoliowane roladki, gotować 30 – 40
minut.
Mięso
wyjąć, pozostawić w folii ok. 5 minut, odwinąć i jeszcze gorące podawać.
Smacznego :-)
Kaloryczność 1 roladki – 80 kcal
Białko –
14g
Tłuszcz – 1,6 g
Węglowodany – 5,5 g
Błonnik – 2,3 g
Dietetyczne roladki z piersi kurczaka |
Dietetyczne roladki z piersi kurczaka |
Dietetyczne roladki z piersi kurczaka |
Wygląda naprawdę apetycznie, a do tego dietetyczne, więc zaznaczam do spróbowania :) Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńTak apetycznie wyglądające dietetycznie danie to rozumiem!
OdpowiedzUsuńna zdjęciu prezentują się obłędnie;
OdpowiedzUsuńPyszne, jak dla mnie eureka. Odtąd będę tak mięsko przygotowywać częściej, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał:) W ramach urozmaicenia można wykorzystać inne warzywa np. pieczarki, fasolkę szparagową, cukinię. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń👍
OdpowiedzUsuń