29 maja 2014

Financiers z wiśniami

Bardzo lubię wszystkie wypieki z migdałami, po prostu nie mogę się im oprzeć :- ) Pewnie dlatego tak lubię finansjerki? A może dlatego, że piecze je się błyskawicznie i można w łatwy sposób zagospodarować niewykorzystane białka? Na blogu znajdziecie  finansjerki z truskawkami, a tym razem przedstawiam Wam przepis na wiśniowe ciasteczka. Przyznacie, że prezentują się uroczo i zapewniam , że świetnie smakują do popołudniowej kawy :- )

Składniki na 12 sztuk:
  • 170 g masła
  • 135 g mielonych migdałów
  • 80 g mąki orkiszowej typ 450
  • 200 g cukru pudru
  • 180 g białek (z 6 – 7 jaj)
  • ok. 18 wydrylowanych wiśni, przekrojonych na pół

Masło roztopić na małym ogniu, tak aby nabrało orzechowego koloru (trzeba je lekko spalić). W misce wymieszać suche składniki mąkę, cukier puder i zmielone migdały. Szpatułką dokładnie wmieszać białka (bez ubijania na pianę). Ciasto przełożyć do specjalnych prostokątnych foremek do pieczenia finansjerek. Jeśli takich nie macie możecie podobnie jak ja upiec je w formie na muffiny. Na każdą porcję wyłożyć trzy połówki wiśni. Piec w temperaturze 230ºC przez 5 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 5 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciastka na 7 – 8 minut.
Wystudzić na kratce.

Smacznego :- )

 

4 komentarze :

  1. Wygląda smakowicie!!! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kilka dni temu finansjerki z rabarbarem - zrobił absolutną furorę :) Twoje wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, zgadzam się- wyglądają mega apetycznie i zapewne tak też smakują. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń