Pesto ze słonecznika i zielonej pietruszki |
Moje pierwsze samodzielnie zrobione pesto, idealne jako dodatek do chleba, sałatek, mięs i przede wszystkim makaronu. Delikatna pasta ze słonecznika, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i odrobiny czosnku. Jestem zachwycona smakiem i żałuję, że dopiero teraz zabrałam się za domową produkcję:-) Myślę, że to świetna alternatywa dla sklepowych produktów i wszystkich zachęcam do eksperymentów, u mnie na pewno pojawi się jeszcze kilka wersji.
Składniki:
- 100 g łuskanego słonecznika
- pęczek zielonej pietruszki
- 100 g twardego sera np. rubin (można pominąć)
- 100 – 130 ml oleju rzepakowego
- 2 – 3 ząbki czosnku
Słonecznik
lekko podprażyć na suchej patelni - ostudzić. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i
posiekać. Ser zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
Natkę
pietruszki, słonecznik i olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek zmiksować,
pod koniec dodać starty żółty ser. Podawać jako dodatek do kanapek, sałatek, mięs i makaronu.
Smacznego:
-)
Pesto ze słonecznika i zielonej pietruszki |
Pesto ze słonecznika i zielonej pietruszki |
piękne zdjecia! robię podobnie z ta roznicą ze, w miejsce oleju daje awokado wtenczas ladnie sie smaruje.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmi też się zdjęcia podobają, widzę starodawne widelce i inne fajne gadżety :) Pesto pewnie wypróbuję w przyszłości. Ja ostatnio robiłem tartę, z tego przepisu: piesz na tartę
OdpowiedzUsuńJa robię z pietruszki (zwłaszcza z ogonków, które nie nadają się do innych potraw), orzechów włoskich, parmezanu i oliwy/oleju - mniam
OdpowiedzUsuńrewelacja, zdjęcia faktycznie śliczne, ale i pesto warte wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPesto zawsze i wszędzie pod każdą postacią <3
OdpowiedzUsuń