Pierogi z jagodami |
Już
dawno nie pojawił się tu żaden przepis na pierogi:- ) Trudno mi w to uwierzyć,
bo Junior ciągle o nie prosi i mam wrażenie, że ciągle je robię… Po powrocie z
wakacji zostałam wręcz zmuszono do lepienia pierogów, koniecznie musiały być owocowe
i koniecznie jagodowe. Ciekawe czy takie lubicie? Do nadzienia, podobnie jak w przepisie na jagodzianki,
dodałam trochę maki ziemniaczanej. Dzięki temu sok jagodowy nie wypływa z
pierogów. Chłopaki jak zwykle orzekli, że to najlepsze pierogi na świecie ;) Myślę jednak,
że mówią tak dlatego żebym ciągle je lepiła …
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka wrzątku
Nadzienie jagodowe:
- 3 szklanki jagód
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
Wlać olej i gorącą wodę, wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i zagniatać
rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką. Ciasto
włożyć pod miskę i odstawić na 30 minut.
Jagody umyć, dokładnie osuszyć. W
misce jagody wymieszać z cukrem, a następnie oprószyć mąką ziemniaczaną.
Ciasto podzielić na 3 części i
kolejno rozwałkowywać na placki. Szklanką wyciąć kółka i nakładać po jednej
łyżce jagód. Zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na stolnicy obsypanej
mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku
zagotować osoloną wodę. Do gotującej wody wkładać porcjami pierogi. Kiedy
pierogi wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze 1 – 2 minuty. Pierogi wyłowić
łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu, podawać z jogurtem naturalnym posypane
porcją świeżych jagód.
Smacznego:- )
Inne przepisy na pierogi, które znajdziecie na moim blogu :)
Pierogi z jagodami |
Pierogi z jagodami |
Pierogi z jagodami |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz