18 września 2014

Jesienne ciasto z cukinią

Ciasta z dodatkiem warzyw od czasu do czasu piekę, zawsze z dużą ciekawością końcowego efektu. Nikogo nie dziwi ciasto marchewkowe i co raz więcej można spotkać przepisów z  dodatkiem cukinii , dyni czy buraków. W zeszłym roku zachwyciło nas beztłuszczowe brownie z cukinią, teraz bardzo zasmakowało nam to jesienne ciasto. Ciasto jest delikatne, lekko wilgotne, niezbyt słodkie i  pełne orzechów. Taki chlebek cukiniowy świetnie nadaje się jako pożywny podwieczorek, zachęcam więc do wypróbowania przepisu:- ) 
Składniki:
  • 60 g masła
  • 110 g jasnego cukru trzcinowego
  • 3 białka
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 120 g cukinii
  • 2 łyżki amaretto
  • 70 g mielonych migdałów*
  • 70 g mielonych orzechów laskowych*
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • cukier puder

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.
Białka ubić z szczyptą soli na sztywna pianę.
Masło utrzeć na puszystą  masę, dodać cukier, zmiksować. Do masy kolejno dodawać po jednym żółtku, na końcu wlewając amaretto, miksować do białości. Dodać odciśniętą cukinię i dobrze wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i partiami dosypać do masy. Na koniec dodać w dwóch partiach ubite wcześniej białka, całość delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 11 x 23 cm wysmarowanej tłuszczem. Piec około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

*do ciasta można użyć samych migdałów lub samych orzechów laskowych

Smacznego :- )

Źródło przepisu: Bea w kuchni 

 

3 komentarze :

  1. Ciasto faktycznie jesienne. Takie jak lubię, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz eksperymentowałam z brownie i dodałam cukinii. Muszę przyznać, że smakowało lepiej niż oryginał :)

    OdpowiedzUsuń