Ciasta z dodatkiem warzyw od czasu do czasu piekę, zawsze z dużą ciekawością końcowego efektu. Nikogo nie dziwi ciasto marchewkowe i co raz więcej można spotkać przepisów z dodatkiem cukinii , dyni czy buraków. W zeszłym roku zachwyciło nas beztłuszczowe brownie z cukinią, teraz bardzo zasmakowało nam to jesienne ciasto. Ciasto jest delikatne, lekko wilgotne, niezbyt słodkie i pełne orzechów. Taki chlebek cukiniowy świetnie nadaje się jako pożywny podwieczorek, zachęcam więc do wypróbowania przepisu:- )
Składniki:
- 60 g masła
- 110 g jasnego cukru trzcinowego
- 3 białka
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 120 g cukinii
- 2 łyżki amaretto
- 70 g mielonych migdałów*
- 70 g mielonych orzechów laskowych*
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180ºC.
Cukinię
zetrzeć na tarce na małych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.
Białka
ubić z szczyptą soli na sztywna pianę.
Masło
utrzeć na puszystą masę, dodać cukier,
zmiksować. Do masy kolejno dodawać po jednym żółtku, na końcu wlewając
amaretto, miksować do białości. Dodać odciśniętą cukinię i dobrze wymieszać.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami i
partiami dosypać do masy. Na koniec dodać w dwóch partiach ubite wcześniej
białka, całość delikatnie wymieszać.
Ciasto
przełożyć do keksówki o wymiarach 11 x 23 cm wysmarowanej tłuszczem. Piec około
50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
*do
ciasta można użyć samych migdałów lub samych orzechów laskowych
Smacznego
:- )
Źródło
przepisu: Bea w kuchni
Ciasto faktycznie jesienne. Takie jak lubię, mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Polecam, bo ciasto jest naprawdę pyszne :)
UsuńRaz eksperymentowałam z brownie i dodałam cukinii. Muszę przyznać, że smakowało lepiej niż oryginał :)
OdpowiedzUsuń