26 stycznia 2015

Sałatka z burakami i kaszą gryczaną

Kasza, rukola, buraki, ser
Sałatka z burakami i kaszą gryczaną
Kiedy byłam mała nienawidziłam smaku palonej kaszy gryczanej, teraz ją uwielbiam :-) Męska część rodziny woli tę białą, niepaloną, delikatniejszą w smaku i taka najczęściej gotuję. Kasza gryczana smakuje świetnie na ciepło z wszelkimi sosami i gulaszami, ale sprawdza się także jako dodatek do sałatek. Tym razem w takim klasycznym połączeniu z burakami i sosem z dodatkiem odrobiny chrzanu :- )

Składniki na 1 porcję:
  • garść rukoli
  • ½ pieczonego lub gotowanego buraka
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 łyżki uprażonego słonecznika
  • 20 – 30 g sera typu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sos:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta pieprzu


Do miseczki wrzucić rukolę, pokrojonego w cienkie plasterki  lub w kostkę buraka, kaszę gryczaną, uprażony słonecznik, szczypiorek i ser. W małym słoiczku wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nim sałatkę przed podaniem.


Smacznego:-)

sałatka na lunch
Sałatka z burakami i kaszą gryczaną
Sałatka na kolację
Sałatka z burakami i kaszą gryczaną
Sałatka buraczana
Sałatka z burakami i kaszą gryczaną

4 komentarze :

  1. Dzisiaj wybrzydzam i nie lubię buraka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę to wypróbować, intrygujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mistrzostwo! Niesamowita kompozycja smaków. Wszystkim moim gościom smakowało :)

    OdpowiedzUsuń