17 września 2014

Sos kurkowy

Sos kurkowy 
Weekendowe grzybobranie zakończyło się wielkim sukcesem:- ) Trzy koszyki pełne okazałych podgrzybków, kozaków i kurek. W tym roku Juniora okropnie wkręciło szukanie  i zbieranie grzybów. Z miną znawcy opowiada z przejęciem i tłumaczy jakie grzyby można zbierać, które są trujące i jak nie pomylić kurki z lisówką. Ze znalezionych kurek zrobiłam pyszny sos śmietanowy, który  zjedliśmy po prostu z ziemniakami. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie, sos będzie świetnie smakował z chlebem, makaronem czy kaszą.
Składniki:
  • 300 g kurek
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 – 2 łyżki drobno posiekanej natki  pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Kurki obrać, oczyścić z piasku, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Grzyby osuszyć na ściereczce, większe można podzielić na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać w drobna kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i oliwy i zeszklić lekko posolona cebulę i czosnek. Dodać pozostałe masło i oliwę wsypać kurki i smażyć na średnim ogniu 4 – 5 minut. Wlać zahartowana śmietanę, wymieszać i  gotować 3 – 4 minuty aż sos się zagęści. Sos doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sos kurkowy podawać z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, chlebem, makaronem, kaszą.

Smacznego:- )
Jeśli lubicie leśne grzyby koniecznie zerknijcie na podobne przepisy

Sos kurkowy 
Sos kurkowy 

3 komentarze :

  1. Pięknie wygląda Twój sosik, mega apetycznie ! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdy na to patrzę to mi strasznie szkoda, że już zima się zbliża i już nie będę mogła zbierać grzybków..

    OdpowiedzUsuń