Sos kurkowy |
Weekendowe grzybobranie zakończyło się wielkim sukcesem:- ) Trzy koszyki pełne okazałych podgrzybków, kozaków i kurek. W tym roku Juniora okropnie wkręciło szukanie i zbieranie grzybów. Z miną znawcy opowiada z przejęciem i tłumaczy jakie grzyby można zbierać, które są trujące i jak nie pomylić kurki z lisówką. Ze znalezionych kurek zrobiłam pyszny sos śmietanowy, który zjedliśmy po prostu z ziemniakami. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie, sos będzie świetnie smakował z chlebem, makaronem czy kaszą.
Składniki:
- 300 g kurek
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 100 ml śmietany 30%
- 1 – 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Kurki
obrać, oczyścić z piasku, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Grzyby osuszyć
na ściereczce, większe można podzielić na mniejsze kawałki.
Cebulę
posiekać w drobna kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać
łyżkę masła klarowanego i oliwy i zeszklić lekko posolona cebulę i czosnek.
Dodać pozostałe masło i oliwę wsypać kurki i smażyć na średnim ogniu 4 – 5
minut. Wlać zahartowana śmietanę, wymieszać i gotować 3 – 4 minuty aż sos się zagęści. Sos
doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Sos
kurkowy podawać z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, chlebem, makaronem, kaszą.
Smacznego:-
)
Jeśli lubicie leśne grzyby koniecznie zerknijcie na podobne przepisy
Sos kurkowy |
Sos kurkowy |
Pięknie wygląda Twój sosik, mega apetycznie ! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie i pozdrawiam :)
UsuńGdy na to patrzę to mi strasznie szkoda, że już zima się zbliża i już nie będę mogła zbierać grzybków..
OdpowiedzUsuń