29 września 2014

Zupa - krem z żółtych buraków

Zupa - krem z żółtych buraków
Dziś ciąg dalszy pomysłów na żółte buraki. Tym razem pyszna, rozgrzewająca jesienna zupa podana  z kremem czosnkowym. Zupa – krem kolorem przypomina te ugotowane z dyni jednak smakuje zupełnie inaczej.  Szkoda że żółte buraki nie są u nas popularne bo można z nich wyczarować bardzo smaczne dania. Bardzo zasmakował nam też krem czosnkowy z nerkowców, jest po prostu przepyszny i świetnie smakuje nie tylko z zupą ale i z kanapkami.

Składniki:
  • ok. 600 g żółtych buraków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki pieczonego czosnku (1 główka czosnku)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wywaru warzywnego lub bulionu
  • 1 łyżeczka mielonej  papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Dodatkowo:
  • szczypiorek
  • czosnkowy krem z nerkowców 

Piekarnik rozgrzać do 180˚C.
Buraki i cebulę pokroić w ćwiartki, skropić olejem rzepakowym i razem z czosnkiem ułożyć  na blachę z  papierem do pieczenia. Piec  czosnek ok. 20 minut, buraki i cebulę ok. 35 – 40 do miękkości. Warzywa lekko schłodzić.
Do garnka wrzucić obrane buraki, cebulę, 2 ząbki czosnku, kaszę jaglaną, wywar warzywny, paprykę, sól i pieprz – całość zagotować, a następnie  zmiksować na gładki krem. Zupę podawać z kremem czosnkowym z nerkowców, posypaną szczypiorkiem.

Składniki na krem czosnkowy z nerkowców:
  • ½ szklanki nerkowców
  • 1 główka (minus 2 ząbki) pieczonego czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego)
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Nerkowce moczyć w wodzie przez około godzinę. Odsączyć.
Zmiksować na gładką masę nerkowce, obrany pieczony czosnek, sok z cytryny, mleko roślinne, sól i pieprz.  W zależności czy chcecie otrzymać gęstą lub bardziej lejącą konsystencję kremu dodajcie mniej lub więcej mleka roślinnego.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: With food and love 

Zupa - krem z żółtych buraków
Zupa - krem z żółtych buraków

Zupa - krem z żółtych buraków

2 komentarze :

  1. zadziwiają mnie te żółte buraczki! super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po kolorze pomyślałam, że to dyniowa :)
    Ciężko takiego buraka dostać, a szkoda. Takie cuda można z niego robić :)

    OdpowiedzUsuń