25 września 2014

Surówka z żółtych buraków i marchewki

Znacie żółte buraki? Do czasu jak od koleżanki (Justyna serdecznie dziękuję) nie dostałam pełnej torby tych warzyw, nie wiedziałam o ich istnieniu:- ) Buraki mają piękny żółty kolor, smakują jak te tradycyjne, choć są bardziej delikatne. Można wykorzystać je ugotowane, upieczone lub na surowo. Jeśli wpadną w Wasze ręce koniecznie kupcie je na próbę. Dziś propozycja podania żółtych buraków jako surówki z dodatkiem gotowanej marchwi  i pikantnego dressingu czosnkowego. 

Składniki:
  • 1 duży żółty  burak
  • 1 większa marchew

Dressing:
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 – 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę*
  • pieprz cayenne
  • sól

Buraki i marchew ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Olej, sok z cytryny, miód i czosnek wymieszać razem, doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Solą polać starte buraki i marchew – wymieszać.

*zamiast czosnku można użyć chrzanu

Smacznego :- )

 

4 komentarze :

  1. żółty burak? koniecznie muszę takiego dorwać!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałam upolować takie, ale nigdzie nie udało mi się. Piękny mają kolor, a w tej surówce jeszcze bardziej kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tu gdzie mieszkam, żółte buraki są bardzo  łatwo dostępne:-), uwielbiam je w każdej postaci, dodaje nawet do koktajli:-). Muszę wypróbować Twój przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trochę zazdroszczę :) chętnie jadłabym je częściej bo nie tylko pięknie się prezentują, ale i pysznie smakują :) Mam nadzieję, że zasmakuje Ci surówka. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń