Naleśniki bezglutenowe |
Wspominałam już, że nikt z mojej rodziny nie jest na diecie bezglutenowej, za to bardzo lubimy eksperymenty kulinarne:- ) To niesamowite jaka otwiera się przed nami bogata gama smaków i ciekawych produktów odżywczych kiedy wykreślimy z jadłospisu pszenicę. Nagle okazuje się, że oprócz mąki pszennej do pieczenia i gotowania możemy użyć mąki ryżowej, gryczanej, jaglanej, amtantusowej, kukurydzianej, ziemniaczanej, z ciecierzycy i cudownych mielonych wszelkich orzechów… Dziś przepis na wspaniałe bezglutenowe naleśniki, które podałam z kremem czekoladowo – bananowym :- )
Jak zrobić naleśniki bezglutenowe?
Składniki:- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- ½ szklanki maki ziemniaczanej
- 2 ¾ szklanki mleka (roślinnego lub zwierzęcego)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- masło klarowane lub olej do smażenia
Wszystkie
składniki zmiksować – ciasto odstawić na pół godziny.
Jeśli
ciasto jest zbyt gęste dodaj jeszcze trochę płynu.
Smażyć
naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podawać z ulubionymi
dodatkami np.: z kremem czekoladowo-bananowym lub z dżemem brzoskwiniowym zmigdałami i amaretto.
Źródło
przepisu: Olga Smile
Naleśniki bezglutenowe |
Naleśniki bezglutenowe |
Te zdjęcia mają w sobie coś magicznego;)
OdpowiedzUsuńNaleśniki wyglądają bardzo apetycznie - sama przygotowuję podobne, z tych samych mąk, ale zawsze wychodzą mi jakieś takie bardziej blade ;) I zgadzam się, z początku dieta bezglutenowa może się wydawać straszna, ale ostatecznie pozwala poznać tyyle nowych smaków!
OdpowiedzUsuńświetne naleśniki! porywam przepis i bardzo chętnie zrobię :) bardzo lubię takie zdrowe, wegańskie przepisy, a naleśniki to zdecydowanie ulubiony comfort food! te wyszły genialnie :)
OdpowiedzUsuńCzadowe, jak również ten krem czekoladowy z poprzedniego wpisu :D
OdpowiedzUsuń