Pączki dyniowe z piekarnika |
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na wypróbowanie przepisu na pączki z piekarnika. W końcu się zmobilizowałam (ku uciesze męskiej części rodziny) i upiekłam je w wersji dyniowej z pomarańczowym nadzieniem. Takie pączki nie są aż tak kaloryczne, łatwe do zrobienia i smakują wyśmienicie. Oczywiście różnią się od tych tradycyjnych, ale jak dla mnie taka wersja jest smaczniejsza, a na pewno dużo lżejsza. Pączki maja słoneczny dyniowy kolor, są puszyste i mocno pomarańczowe w smaku. Polecam nie tylko na tłusty czwartek :- )
Składniki:
- 250 g puree z dyni
- 3 ½ szklanki mąki pszennej
- 10 g drożdży instant
- ½ łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka starta z ½ pomarańczy
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- 50 g masła
- mały słoik dżemu pomarańczowego*
Lukier:
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- ok. 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Mąkę przesiać, wymieszać z solą,
drożdżami, cukrami i skórką pomarańczową. Mleko podgrzać z masłem i ciepłe (ale
nie gorące) dodać do suchych składników. Dodać puree dyniowe i jajko. Zagnieść elastyczne
ciasto. Miskę obsypać mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć lnianą
ściereczką i odstawić na ok. półtorej
godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść,
podzielić na 16 części. Z Każdej części uformować kulkę, spłaszczyć ją, na
środek włożyć trochę dżemu pomarańczowego. Starannie zlepić brzegi i delikatnie
toczyć kulki (postępujemy jak przy robieniu knedli np. tak). Kulki układać w sporych
odstępach, łączeniem do dołu na papierze do pieczenia. Pączki przykryć lnianą
ściereczką i pozostawić na 20 – 25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Wyrośnięte pączki piec 20 – 25 minut, aż
ładnie się przyrumienią. Wyjąć i ostudzić.
Cukier puder wymieszać ze skórką
pomarańczową, dodać sok pomarańczowy i dokładnie wymieszać na lśniący lukier
(jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty
rozcieńczyć go sokiem). Przed podaniem pączki udekorować pomarańczowym lukrem.
*jeśli nie macie dżemu pomarańczowego
lub trudno go dostać w waszej okolicy użyjcie dżemu brzoskwiniowego z dodatkiem
1 – 2 łyżeczek skórki pomarańczowej
Smacznego :- )
Pączki dyniowe z piekarnika |
Pączki dyniowe z piekarnika |
Pączki dyniowe z piekarnika |
Cudowne, cudowne! piekłam już takie pączki, ale wersja dyniowa bomba!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nigdy nie piekłam pączków, zawsze robię tradycyjnie, czyli smażę... Twoje prezentują się cudownie, ten kolor, błyszczący lukier- aż ma się chęć na takiego pączusia! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis ewidentnie ściągnięty z Moich Wypieków: http://www.mojewypieki.com/przepis/slodkie-buleczki-dyniowo---pomaranczowe
OdpowiedzUsuńWypadałoby chociaż podać źródło.
Mmm, wyglądają smakowicie :) Ja jednak najbardziej lubię pączki smażone ;)
OdpowiedzUsuńmuszę tak spróbować, dzięki :)
OdpowiedzUsuńczy jest coś czym mozna zamienic puree dyniowe? nie jest dostępne w sklepach ...
OdpowiedzUsuńPuree można zrobić samemu piekąc dynię w piekarniku lub ją gotując. Ale jeśli nie możesz dostać dyni myślę, że mogłabyś spróbować zastąpić ją musem jabłkowym :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń