22 października 2014

Pączki dyniowe z piekarnika

Pączki dyniowe z piekarnika
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na wypróbowanie przepisu na pączki z piekarnika. W końcu się zmobilizowałam (ku uciesze męskiej części rodziny) i upiekłam je w wersji dyniowej z pomarańczowym nadzieniem. Takie pączki nie są aż tak kaloryczne, łatwe do zrobienia i smakują wyśmienicie. Oczywiście różnią się od tych tradycyjnych, ale jak dla mnie taka wersja jest smaczniejsza, a na pewno dużo lżejsza. Pączki maja słoneczny dyniowy kolor, są puszyste i mocno pomarańczowe w smaku. Polecam nie tylko na tłusty czwartek :- )
Składniki:
  • 250 g puree z dyni
  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 10 g drożdży instant
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka starta z ½ pomarańczy
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • mały słoik dżemu pomarańczowego*
Lukier:
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • ok. 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, drożdżami, cukrami i skórką pomarańczową. Mleko podgrzać z masłem i ciepłe (ale nie gorące) dodać do suchych składników. Dodać puree dyniowe i jajko. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę obsypać mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć lnianą ściereczką  i odstawić na ok. półtorej godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 16 części. Z Każdej części uformować kulkę, spłaszczyć ją, na środek włożyć trochę dżemu pomarańczowego. Starannie zlepić brzegi i delikatnie toczyć kulki (postępujemy jak przy robieniu knedli np. tak). Kulki układać w sporych odstępach, łączeniem do dołu na papierze do pieczenia. Pączki przykryć lnianą ściereczką i pozostawić na 20 – 25 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Wyrośnięte pączki piec 20 – 25 minut, aż ładnie się przyrumienią. Wyjąć i ostudzić.
Cukier puder wymieszać ze skórką pomarańczową, dodać sok pomarańczowy i dokładnie wymieszać na lśniący lukier (jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty rozcieńczyć go sokiem). Przed podaniem pączki udekorować pomarańczowym lukrem.

*jeśli nie macie dżemu pomarańczowego lub trudno go dostać w waszej okolicy użyjcie dżemu brzoskwiniowego z dodatkiem 1 – 2 łyżeczek skórki pomarańczowej

Smacznego :- )

Pączki dyniowe z piekarnika
Pączki dyniowe z piekarnika

Pączki dyniowe z piekarnika

8 komentarzy:

  1. Cudowne, cudowne! piekłam już takie pączki, ale wersja dyniowa bomba!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jeszcze nigdy nie piekłam pączków, zawsze robię tradycyjnie, czyli smażę... Twoje prezentują się cudownie, ten kolor, błyszczący lukier- aż ma się chęć na takiego pączusia! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis ewidentnie ściągnięty z Moich Wypieków: http://www.mojewypieki.com/przepis/slodkie-buleczki-dyniowo---pomaranczowe
    Wypadałoby chociaż podać źródło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wyglądają smakowicie :) Ja jednak najbardziej lubię pączki smażone ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę tak spróbować, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy jest coś czym mozna zamienic puree dyniowe? nie jest dostępne w sklepach ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Puree można zrobić samemu piekąc dynię w piekarniku lub ją gotując. Ale jeśli nie możesz dostać dyni myślę, że mogłabyś spróbować zastąpić ją musem jabłkowym :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń