26 września 2012

Waniliowe knedle śliwkowo – brzoskwiniowe

Waniliowe knedle śliwkowo – brzoskwiniowe
 Moi chłopcy uwielbiają wszelkiego rodzaju kluski, dlatego od czasu do czasu pojawiają się na stole knedle. Dla mnie takie knedle to nowość, w domu ani babcia ani mama nie gotowały ziemniaczanych kulek napełnionych soczystymi owocami. Teraz nadrabiam straty, lepię knedle  a potem zjadam… Korzystając z uroków jesieni tym razem to waniliowe knedle nadziewane śliwkami i brzoskwiniami.
Waniliowe knedle śliwkowo – brzoskwiniowe

Jak zrobić knedle śliwkowo-morelowe?

Składniki:
  • 450 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 150 g rozdrobnionego twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g – 250g mąki pszennej
  • 10 – 12 sztuk śliwek
  • 10 – 12 kawałków brzoskwini
  • cukier brązowy
  • cukier waniliowy
Do ziemniaków dodajemy jajko, rozdrobniony twaróg, cukier waniliowy, sól wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną  i stopniowo mąkę, zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gęste, elastyczne, ale niezbyt twarde.

Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego kawałka robimy placek, na jego środku układamy wydrylowaną śliwkę, kawałek brzoskwini, małą łyżeczkę brązowego cukru oraz szczyptę cukru waniliowego. Dokładnie zlepiamy brzegi i toczymy kulkę. W dużym garnku gotujemy wodę z solą. Knedle wkładamy do garnka i gotujemy pod przykryciem, kiedy wypłyną na wierzch, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 3-4 minut (w zależności od wielkości knedla). Wyławiamy łyżką durszlakową na duży talerz.

 Podawać z kwaśną śmietanką lub tartą bułką uprażoną na maśle, posypaną grubym cukrem.

Waniliowe knedle śliwkowo – brzoskwiniowe
Waniliowe knedle śliwkowo – brzoskwiniowe
Waniliowe knedle śliwkowo – brzoskwiniowe


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz