Najczęściej piekę ciasto marchewkowe z przepisu, który już zamieściłam w zeszłym roku na blogu. Jednak jakiś czas temu wpadł mi w oko przepis na ciasto z dodatkiem marchewki i sporej ilością migdałów. A ponieważ zaprosiliśmy do nas bardzo miłych gości, nadarzyła się okazja żeby upiec nowy wypiek. Ciasto jest bardzo smaczne, dość ciężkie, ale wilgotne i niezbyt słodkie . Idealnie komponuje się z nim cytrynowy lukier, który nadaje mu orzeźwiający smak. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem warzyw, polecam to smaczne ciasto.
Składniki:
- 450 g startej marchwi
- 3 łyżki soku z cytryny
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 8 jajek
- 300 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zmielonych migdałów
- 100 g posiekanych migdałów
Lukier:
- 250 g cukru pudru
- 6 – 8 łyżek soku z cytryny
Dodatkowo:
- Połówki obranych migdałów do przyozdobienia ciasta
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchew
obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skropić 3 łyżkami soku z cytryny.
Mąkę
i proszek przesiać do miski i wymieszać z mielonymi migdałami.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na gładką, białą masę. Kolejno wbijać
po jednym jajku, dokładnie miksując masę. Do masy jajecznej dodać suche
składniki (mąkę, proszek do pieczenia i mielone migdały). Na koniec dodać startą
marchew i posiekane migdały.
Ciasto
przełożyć do formy o wymiarach około 35x24 cm, wysmarowanej masłem i posypanej
mąką. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 45 – 55 minut do tzw. „suchego
patyczka”. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować
lukier cytrynowy, cukier puder wymieszać
z 6 – 8 łyżkami soku z cytryny i posmarować nim ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki
migdałów.
Smacznego:-
)
Źródło
przepisu: Domowe Wypieki
http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ zapraszam na stronę - podejmuje ona ważny temat walki z miażdżycą. Autor opisał jak samodzielnie poradzić sobie z chorobą.
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smakowe! :)
OdpowiedzUsuńMigdały to świetny pomysł!:)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że by mi smakowało :) Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńRównież chętnie piekę takie ciasto marchewkowe :) Do kawy pasuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i piękna aranżacja... migdały i niebieski kolor... Już "marzę o niebieskich migdałach" i takim cieście:)
OdpowiedzUsuń