5 marca 2013

Sycące naleśniki soczewicowo – ryżowe

Sycące naleśniki soczewicowo – ryżowe 
Męska część naszej rodziny uwielbia naleśniki:- ) Nie chce ich jednak karmić tylko i wyłącznie białą mąką, której i tak sporo w naszej diecie. Szukam więc sposobów na inne, zdrowsze naleśniki (np.z kaszy jaglanej). Tym razem wpadł mi w oko przepis na naleśniki z soczewicy i ryżu.  Jest to przepis na sycące, chrupiące placki, które można podawać na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Podałam je z farszem ze szpinaku, gotowanej marchewki i sera mozzarella, dla urozmaicenia zwinęłam je w ślimaki co bardzo ucieszyło Juniora:- ) Wiosenne, naleśnikowe ślimaki trafiają do kącika niejadka i są kolejnym pomysłem na urozmaicenie posiłków dla najmłodszych. 

Jak zrobić sycące naleśniki soczewicowo-ryżowe?

Składniki (dla 4 -5 osób):
·       1 szklanka czerwonej soczewicy
·       1 ½ szklanki białego ryżu 
·       2 jajka
·       1 łyżka ulubionego oleju
·       2 łyżki skrobi ziemniaczanej
·       2 łyżki mąki orkiszowej razowej (lub mąki bezglutenowej )
·       ewentualnie ok. ½ szklanki mleka roślinnego
·       1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu (jeśli naleśniki będą podawane na słodko)
·       szczypta soli

Dodatkowo:
·       odrobina oleju do smażenia

Soczewicę i ryż wypłukać, zalać całość wodą i moczyć całą noc pod przykryciem. Rano namoczone ziarna zmiksować. Odstawić ponownie na przynajmniej 1 godzinę, ponownie zmiksować na gładką masę (mogą pozostać małe grudki). Dodać mąkę orkiszową, skrobię ziemniaczaną, olej, syrop z agawy, sól, jaja. Wszystko wymieszać do uzyskania lejącego ciasta naleśnikowego (jeżeli ciasto jest zbyt gęste, stopniowo dodać mleko).
Rozgrzać patelnię, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju i smażyć naleśniki.
Naleśniki podawać z ulubionymi dodatkami – dżemem, serem, bananami z bitą śmietanką.

Tym razem przygotowałam naleśniki z wytrawnym nadzieniem: szpinak, starta na dużych  oczkach ugotowana marchew i ser mozzarella. Każdy naleśnik zwijałam w rulon, dzieliłam na cztery części i podawałam jako wiosenne ślimaki.


Wartości energetyczne 1 porcji: 445 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 87 g
Błonnik: 8,3 g

Wartość energetyczna porcji z ryżem brązowym: 430 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 85,5 g
Błonnik: 12,6 g

Sycące naleśniki soczewicowo – ryżowe 

Sycące naleśniki soczewicowo – ryżowe 

Sycące naleśniki soczewicowo – ryżowe 

3 komentarze :

  1. Wyglądają obłędnie! Na pewno spróbuję (znając mnie w wersji na słodko) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudnie pomysłowe! A fotki REWELACYJNE! Podziwiam, gratuluję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń