Piernik |
Chyba najwyższy czas na świąteczne przepisy :- ) W domu pachnie już piernikami, które czekają na wolną chwilę i rodzinne ozdabianie. Za to mąż najlepszy dopytuje codziennie o austriackie rogaliki migdałowe, które czekają cierpliwie na swoją kolej. A dziś dziele się z Wami przepisem na prosty, ale bardzo smaczny piernik. Ciasto pachnące domową przyprawą piernikową, bakaliami i miodem, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :- )
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 150 g miodu
- 100 g masła
- 120 g mąki orkiszowej razowej + 1 łyżka do obsypania bakalii
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki domowej przyprawy do pierników
- 200 g zsiadłego mleka
- 150 g mieszanych bakalii (np.: migdałów, orzechów włoskich , laskowych, żurawin, rodzynek, słonecznika, skórki pomarańczowej)
- skórka starta z ½ pomarańczy
Polewa
czekoladowa:
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżka masła
Dodatkowo:
- skórka pomarańczowa do ozdoby (lub inne bakalie)
Keksówkę o wymiarach 24 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub
wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC.
Masło i miód podgrzać na małym ogniu do
momentu rozpuszczenia składników – przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać
przestudzone masło z miodem. Przesiana mąkę wymieszać z sodą i przyprawa
piernikową. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i kwaśne mleko aż
powstanie gładka masa. Bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta, delikatnie
wymieszać.
Ciasto przełożyć do kreskówki, piec w
piekarniku rozgrzanym do 170ºC przez 40 – 45 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Ciasto wystudzić na kratce.
Przygotować polewę czekoladową: masło,
cukier, śmietanę i kakao podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając aż cukier się
rozpuści a wszystkie składniki połączą się. Polewę lekko ostudzić i rozsmarować
na pierniku. Ciasto ozdobić cienko pokrojona skórką pomarańczową.
Smacznego:- )
Piernik |
Piernik |
Ależ musi pachnieć, a smakować to już swoją drogą ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny!
Mniam, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń