9 grudnia 2014

Piernik

Piernik błyskawiczny
Piernik
Chyba najwyższy czas na świąteczne przepisy :- ) W domu pachnie już piernikami, które czekają na wolną chwilę i rodzinne ozdabianie. Za to mąż najlepszy dopytuje codziennie o austriackie rogaliki migdałowe, które czekają cierpliwie na swoją kolej. A dziś dziele się z Wami przepisem na prosty, ale bardzo smaczny piernik. Ciasto pachnące domową przyprawą piernikową, bakaliami i miodem, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :- )
Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 150 g miodu
  • 100 g masła
  • 120 g mąki orkiszowej razowej + 1 łyżka do obsypania bakalii
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki domowej przyprawy do pierników
  • 200 g zsiadłego mleka
  • 150 g mieszanych bakalii (np.: migdałów, orzechów włoskich , laskowych, żurawin, rodzynek, słonecznika, skórki pomarańczowej)
  • skórka starta z ½ pomarańczy

Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka masła
Dodatkowo:
  • skórka pomarańczowa do ozdoby (lub inne bakalie)

Keksówkę o wymiarach  24 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC.
Masło i miód podgrzać na małym ogniu do momentu rozpuszczenia składników – przestudzić.  Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzone masło z miodem. Przesiana mąkę wymieszać z sodą i przyprawa piernikową. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i kwaśne mleko aż powstanie gładka masa. Bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do kreskówki, piec w piekarniku rozgrzanym do 170ºC przez 40 – 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Ciasto wystudzić na kratce.
Przygotować polewę czekoladową: masło, cukier, śmietanę i kakao podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając aż cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą się. Polewę lekko ostudzić i rozsmarować na pierniku. Ciasto ozdobić cienko pokrojona skórką pomarańczową.

Smacznego:- )

łatwy piernik
Piernik
prosty piernik
Piernik

2 komentarze :