Austriackie rogaliki migdałowe |
Migdałowe maślane rogaliki, rozpływające się w ustach. Ulubione świąteczne ciasteczka męża najlepszego, który nie mógł się w tym roku ich doczekać. W końcu są – chrupiące, oprószone cukrem pudrem jak śniegiem. Piekę zawsze podwójną porcję, czyli dwie blachy rogalików i mam nadzieje, że uda mi się je przechować do Świąt:- )
Składniki:
· 18
dkg mąki
· 10
dkg masła
· 5
dkg mielonych migdałów
· 5
dkg cukru pudru
· 1
żółtko
· cukier
waniliowy
Dodatkowo:
· cukier
puder wymieszany z cukrem waniliowym
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na
kilka części i formować małe rogaliki wielkości uszek do barszczu.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Rogaliki układać na blasze wyłożyć
papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor ok. 18 – 20 minut. Gorące
ciastka obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Rogaliki powinno piec się tydzień przed Bożym Narodzeniem i
przechowywać w blaszanym pudełku.
Smacznego:- )
Austriackie rogaliki migdałowe |
Austriackie rogaliki migdałowe |
Śliczne maleństwa:)
OdpowiedzUsuńPyszności. Na takie rogaliki były teraz świetne foremki silikonowe w Tchibo. :)
OdpowiedzUsuń