9 stycznia 2015

Chleb orkiszowo-żytni

chleb na drożdżach
Chleb orkiszowo-żytni
Lubię piec chleb, lubię jego zapach i smak :- ) Nie robię tego zbyt często, ale zawsze wszyscy cieszymy się na skibki ciepłego chleba z masłem. Jeśli nigdy jeszcze nie piekliście domowego chleba, polecam ten prosty przepis. Wychodzą z niego dwa spore bochenki, które długo będą cieszyć Was swoim smakiem.

Składniki na zaczyn:
  • 4 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 340 g wody

Około 12 godzin przed pieczeniem chleba (najlepiej wieczorem dnia poprzedniego), wymieszać dokładnie wszystkie składniki na zaczyn. Zaczyn przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.

Składniki na ciasto chlebowe:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki letniej wody
  • 450 g maki orkiszowej razowej typ 2000
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g otrębów gryczanych
  • 2 łyżki soli
  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 g ziaren słonecznika
  • cały zaczyn
  • 700 g letniej wody

Dodatkowo:
  • 4 łyżki otrębów gryczanych do posypania chleba

W miseczce rozpuścić 30 g drożdży z cukrem i 4 łyżkami letniej wody.
W dużej misce wymieszać mąkę orkiszową, żytnią i otręby z solą i ziarnami. Dodać rozpuszczone drożdże, cały zaczyn i letnią wodę. Najlepiej drewniana łyżką wyrobić ciasto,  jest ono kleiste i wilgotne. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i szczelnie owinąć folia spożywczą, pozostawić w ciepłym miejscu przez około godzinę (ciasto powinno podwoić swoja objętość).
Dwie formy (keksówki) o wymiarach 35x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko oprószyć mąką.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do form, wierzch posypać otrębami. Chleb przykryć folią spożywczą i po raz kolejny pozostawić do wyrośnięcia tym razem na około 15 – 20 minut. Kiedy ciasto wyrasta rozgrzać piekarnik do temperatury 220ºC grzałka w ustawieniu „góra-dół”.
Wyrośnięty chleb delikatnie przełożyć do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 220ºC.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 40 – 50 minut. Najlepiej 10 minut przed końcem pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec na kratce, bez formy.

Smacznego:- )

chleb na drożdżach
Chleb orkiszowo-żytni
chleb drożdżowy
Chleb orkiszowo-żytni 

chleb drożdżowy
Chleb orkiszowo-żytni

5 komentarzy: