Chleb orkiszowo-żytni |
Lubię piec chleb, lubię jego zapach i smak :- ) Nie robię tego zbyt często, ale zawsze wszyscy cieszymy się na skibki ciepłego chleba z masłem. Jeśli nigdy jeszcze nie piekliście domowego chleba, polecam ten prosty przepis. Wychodzą z niego dwa spore bochenki, które długo będą cieszyć Was swoim smakiem.
Składniki
na zaczyn:
- 4 g świeżych drożdży
- 300 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 340 g wody
Około
12 godzin przed pieczeniem chleba (najlepiej wieczorem dnia poprzedniego),
wymieszać dokładnie wszystkie składniki na zaczyn. Zaczyn przykryć ściereczką i
pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.
Składniki
na ciasto chlebowe:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki letniej wody
- 450 g maki orkiszowej razowej typ 2000
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 50 g otrębów gryczanych
- 2 łyżki soli
- 100 g siemienia lnianego
- 100 g ziaren słonecznika
- cały zaczyn
- 700 g letniej wody
Dodatkowo:
- 4 łyżki otrębów gryczanych do posypania chleba
W
miseczce rozpuścić 30 g drożdży z cukrem i 4 łyżkami letniej wody.
W
dużej misce wymieszać mąkę orkiszową, żytnią i otręby z solą i ziarnami. Dodać
rozpuszczone drożdże, cały zaczyn i letnią wodę. Najlepiej drewniana łyżką
wyrobić ciasto, jest ono kleiste i
wilgotne. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i szczelnie owinąć
folia spożywczą, pozostawić w ciepłym miejscu przez około godzinę (ciasto
powinno podwoić swoja objętość).
Dwie
formy (keksówki) o wymiarach 35x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko
oprószyć mąką.
Wyrośnięte
ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do form, wierzch posypać otrębami. Chleb
przykryć folią spożywczą i po raz kolejny pozostawić do wyrośnięcia tym razem
na około 15 – 20 minut. Kiedy ciasto wyrasta rozgrzać piekarnik do temperatury
220ºC grzałka w ustawieniu „góra-dół”.
Wyrośnięty
chleb delikatnie przełożyć do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 220ºC.
Po
tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 40 – 50 minut.
Najlepiej 10 minut przed końcem pieczenia chleb wyjąć z formy i dopiec na
kratce, bez formy.
Smacznego:-
)
Chleb orkiszowo-żytni |
Chleb orkiszowo-żytni |
Chleb orkiszowo-żytni |
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie:)
Usuńjuż czuję ten zapach :) wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńPachnie nieziemsko :) Polecam bo smakuje nawet lepiej niż wygląda ;)
UsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń