Sałatka ze szpinaku, gruszki i sera |
Prosty pomysł na lunch lub kolację. Klasyczne połączenie smaku słonego ze słodko-kwaśnym, chrupiących orzechów i kremowego sera pleśniowego. Do sałatki użyłam tym razem szpinaku, ale świetnie sprawdzi się też rukola, cykoria lub mieszanka sałat. Do sosu balsamicznego proponuję nie dodawać soli ponieważ ser pleśniowy jest wystarczająco słony.
Składniki
dla 2 – 3:
- 2 duże garści szpinaku
- 1 gruszka
- 1 garść uprażonych orzechów włoskich
- ser pleśniowy (Roquefort, Rokpol, Gorgonzola etc.)
- odrobina soku z cytryny
Sos
balsamiczny:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
Szpinak
umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Gruszkę i ser pokroić w kostkę –
gruszkę skropić sokiem z cytryny. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej
patelni.
Przygotować
dressing : wymieszać dokładnie olej, ocet balsamiczny, miód.
Na
talerzu lub w miseczce ułożyć szpinak, gruszki, ser, orzechy, przed podaniem
polać dressingiem.
Smacznego:-
)
Sałatka ze szpinaku, gruszki i sera |
Sałatka ze szpinaku, gruszki i sera |
Sałatka ze szpinaku, gruszki i sera |
super połączenie i prezentacja bardzo zachęcająca :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i mam nadzieję, ze wypróbujesz przepis:)
UsuńNie ma to jak takie połączenie! Często stosuję i bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i jak wiosennie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNiestety do wiosny jeszcze daleko, ale z taka sałatka łatwiej przetrwać;)
UsuńWygląda pysznie! A do tego pełno witaminek...
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie przepadam za serem pleśniowym, ale pozostałe składniki uwielbiam i jestem pewna, że wszystko się wspaniale komponuje :) Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :) Jeśli nie lubisz serów pleśniowych możesz zastąpić go innym ulubionym np. greckim, kozim, camembertem :)
UsuńUwielbiam szpinak pod każdą postacią. Wczoraj robiłam sos szpinakowy z makaronem. Żaden wysiłek a jakie pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda ze szpinaku można przygotować wiele pyszności :) Pozdrawiam :)
Usuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dobrze i na pewno spróbuje przygotować samodzielnie.
OdpowiedzUsuń