Lekka zupa z pieczarkami i makaronem orzo |
Jak pewnie wiecie uwielbiam zupy :-)Uważam, że w okresie jesienno – zimowym idealnie nadają się na rozgrzewające obiady. Dzisiaj proponuję Wam przepis na delikatna, bardzo smaczną zupę, którą szybko można przygotować mając pod ręką porcję rosołu. Znalazły się w niej bardzo lubiane przez Juniora pieczarki, szpinak oraz drobny makaron orzo, który swym kształtem przypomina ziarenka ryżu. Ciekawa jestem czy skusicie się na taką zupę :-)
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 150 g świeżego szpinaku
- ¾ szklanki makaronu orzo
- 1 ½ l rosołu
- 1 – 2 szklanki gotowanego mięsa z rosołu
- 1 l wody
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- pieprz
Cebulę
pokroić w kostkę, marchew i pieczarki w
plasterki. W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić cebulę, dodać
marchew i pieczarki. Smażyć aż pieczarki lekko się zarumienią.
Warzywa
zalać rosołem i wodą – gotować aż marchew będzie lekko miękka. Do zupy dodać
makaron, szpinak i gotowane mięso, zioła prowansalskie. Gotować (niezbyt długo,
5 – 8 minut) aż makaron będzie ugotowany al dente. Zupę doprawić sola i pieprzem.
Smacznego:-
)
U mnie dzieci średnio za pieczarkami ale mi się ta zupka bardzo podoba! :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna ale ten szpinak nijak mi tu nie pasuje. Dodałam go ale po chwili bawiłam się w połów i go wyciągnęłam :)
OdpowiedzUsuń