28 marca 2015

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
Najprostszy mazurek na świecie, idealny dla miłośników kajmaku i bardzo słodkich wypieków. Co roku nie mogę doczekać się Wielkanocy między innymi ze względu na ten słodki mazurek kajmakowy.  Do przygotowania tego świątecznego wypieku potrzebny jest tylko kruchy spód (to podstawowy przepis), masa kajmakowa, kwaskowaty dżem i polewa czekoladowa. Tradycyjnie co roku mazurki ozdabia Junior, który uwielbia pomagać mi w kuchni kiedy piekę słodkości :- )

Składniki:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 cukru pudru
  • 1 żółtko
Dodatkowo:
kwaskowaty dżem np.: morelowy, agrestowy, porzeczkowy
masa kajmakowa
polewa z gorzkiej czekolady
bakalie do przyozdobienia mazurka (skórka pomarańczowa, płatki migdałowe, pestki dyni, rodzynki, orzechy itp.)

 Masło posiekać, dodać mąkę, cukier puder i żółtko – szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, zawijając mały rant. Formę włożyć na godzinę do lodówki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 15 – 20 minut aż się ładnie zezłoci.

Na kruchy spód wyłożyć cienka warstwę dżemu, na niej delikatnie rozsmarować cienką warstwę masy kajmakowej. Mazurek ozdobić polewą z gorzkiej czekolady i bakaliami.

Smacznego:- )

najlepszy mazurek
Mazurek kajmakowy

najlepszy mazurek
Mazurek kajmakowy

najlepszy mazurek
Mazurek kajmakowy

5 komentarzy :

  1. Ja tam może 2-3 razy w życiu mazurka zjadłem to taka najprostsza wersja jest dla mnie . Nie ma to jak przyrządzać ciasto którego nawet się smaku właściwego nie zna. A może to lepiej... Pokaże swoim spróbują i ocenią.

    OdpowiedzUsuń