|
Pasta z makreli z papryką konserwową |
Lubicie
pasty kanapkowe? Ja je bardzo lubię i często mieszam różne składniki, co prawda z
różnym skutkiem, ale czasami udaje mi się zrobić coś smacznego :- ) Do
zrobienia dzisiejszej pysznej pasty wykorzystałam
zapasy papryki konserwowej, które zrobiłam w zeszłym roku. Dodałam także wędzoną makrelę, puszką soczewicy i wszystko
delikatnie wymieszałam. Jeśli szukacie pomysłu na smarowidło do chleba, przepis
ten powinien Wam przypaść do gustu.
Jak zrobić pastę z makreli z papryka konserwową?
Składniki:
- 1
wędzona makrela
- 130
g (mała puszka) soczewicy
- 150
g domowej papryki konserwowej
- ½
czerwonej cebuli
- 1
ząbek czosnku
- 2
łyżki posiekanego szczypiorku
- 2
łyżki jogurtu naturalnego
- 1
łyżeczka majonezu
- pieprz
Makrelę obrać ze skóry i wyjąć ości.
Kawałki ryby bez ości przełożyć do miski, dodać soczewicę, drobno pokrojoną
cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojona w kostkę paprykę konserwową, majonez, jogurt, pieprz. Całość delikatnie wymieszać, niezbyt
intensywnie, żeby nie powstała papka. Jeśli to konieczne doprawić solą. Podawać
na razowym pieczywie z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:-
)
|
Pasta z makreli z papryką konserwową |
|
Pasta z makreli z papryką konserwową |
|
Pasta z makreli z papryką konserwową |
świetna ta pasta! a co Ty na to aby dodac odrobinę awokado i kilka kropli dressingu jogurtowego może tego od devely ostatnio spr to był niezły..
OdpowiedzUsuń