Na wielkanocnym stole pojawia się zawsze wiele smakołyków. Nie wyobrażam sobie Świąt bez jaj, baranka, chrzanu, szynki. Każdy region i każda rodzina ma też swoje tradycyjne dania, które wzbogacają te wyjątkowe chwile. Jednym z moich wyczekiwanym przez cały rok przysmakiem jest sos tatarski, serwowany do mięs i wędlin. Zawsze obiecuję sobie, że będę go przygotowywała częściej, ale ostatecznie gości na moim stole tylko raz w roku:- )
Składniki:
· 2 jajka
· 1 mała cebulka
· 3 korniszony
· 3 – 4 marynowane grzybki lub pieczarki
· 2 łyżeczki kaparów
· ½ łyżeczki musztardy
· ½ - 1 łyżeczki chrzanu
· sól, pieprz, cukier
· 2 łyżki śmietany
Jajka ugotować na twardo. Białko, cebulę, korniszony, grzyby, kapary – drobno posiekać.
Majonez domowy utrzeć ze śmietana i przetartym przez sitko żółtkami. Dodać posiekane białka i warzywa, chrzan, musztardę – całość wymieszać i doprawić. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać do niego jeszcze trochę śmietany.
Smacznego:- )
Sos tatarski uwielbiam i dlatego u mnie "gości" często na stole, nie tylko od święta. Ale jak sama o tym kiedyś pisałam, co dom to inny przepis :) chociaż nazwa ta sama. Domowy jednak najlepszy!
OdpowiedzUsuń