Crumble z rabarbarem i jabłkami |
Czy może być coś smaczniejszego od porcji świeżo zapieczonych owoców, przykrytych sporą porcją chrupiącej kruszonki? Jak dla mnie to taka lepsza wersja placka drożdżowego, bez zbędnego ciasta ;-) Crumble robiłam po raz pierwszy i na pewno nie po raz ostatni – przypuszczam, że tego lata będę często je przygotowywała w różnych wariantach owocowych, bo chłopaki wyjedli wszystko do ostatniego okruszka. Kwaśny rabarbar z jabłkiem to pyszne połączenie, ale już myślę o truskawkach, malinach, jagodach, wiśniach, brzoskwiniach, śliwkach… mniam :-)
Składniki na 6 porcji:
- 4 łodygi rabarbara
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania kokilek
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Naczynia do zapiekania wysmarować odrobiną masła.
Z masła, migdałów, słonecznika, płatków owsianych i mąki orkiszowej zagnieść ciasto (kruszonkę) i wstawić do lodówki.
Rabarbar oczyścić i pokroić w ok. 1 cm kawałki. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. W misce wymieszać rabarbar, jabłko, cukier i mąkę ziemniaczaną. Do 6 kokilek rozłożyć owoce i na wierzchu posypać wcześniej przygotowana kruszonką.
Wstawić do piekarnika na 15 – 20 minut, aż ciasto ładnie się zezłoci. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego:-)
Crumble z rabarbarem i jabłkami |
Crumble z rabarbarem i jabłkami |
Smaczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjna propozycja na deser!
OdpowiedzUsuńNie ma jak cieplutkie crumble z gałką lodów waniliowych... Czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuń