9 października 2015

Buraczki w słoiku na zimę

buraki na zimę, buraki w zalewie octowej
Buraczki w słoiku na zimę
Właśnie teraz jest najlepsza pora na przygotowanie buraczków na zimę. Buraki są teraz przepyszne słodkie i soczyste, warto więc to wykorzystać. W zależności jakie bardziej lubicie, buraczki możecie zetrzeć na dużych lub małych oczkach i dodać więcej lub mniej pieprzu. Do moich dodałam mój domowy pieprz ziołowy, świetnie pasuje, ale możecie także użyć świeżo mielony czarny pieprz.

Składniki (na 4 ok. 330 ml słoiki):
  • 1 ½ kg buraków
Zalewa:
Buraki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości (czas zależny od wielkości warzyw). Buraki odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Wszystkie składniki zalewy przelać do garnka i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i soli. Zalewę dodać do startych buraczków i dokładnie wymieszać.
Buraki przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Pasteryzować około 15 minut od zawrzenia wody. Ostudzić. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Filozofia Smaku

 buraki w zalewie octowej

buraki w zalewie octowej

1 komentarz:

  1. buraczki lubię :) na zimę nie robię, bo jestem leniwa, a jak już najdzie mnie ochota, to na szczęście to warzywo można kupić o każdej porze roku, chociaż fakt, teraz buraki są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń