Dziś Międzynarodowy Dzień Chleba, wszystkich zachęcam do upieczenia własnego bochenka, domowego, pachnącego chleba. Nieważne czy chleb upieczecie na drożdżach czy na zakwasie, najważniejsze żebyście włożyli w to serce i dobre emocje, na pewno się uda. Dzisiejszym przepisem na łatwy chleb na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego przyłączam się do akcji pieczenia chleba. To już 10-ta edycja World Bread Day, organizowany przez Zorrę na jej blogu. Zachęcam Was do przejrzenia przepisów z tej akcji, gdzie znajdziecie przepisy z całego świata.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 200 g maki orkiszowej razowej
- 3 łyżeczki soli
- 150 g siemienia lnianego
- 80 g płatków owsianych
- 730 g letniej wody
- 70 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z solą. Dodać siemię lniane i płatki owsiane – dokładnie połączyć.
Do letniej wody wsypać cukier i pokruszone drożdże – mieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży. Całość wlać do mąki i wymieszać łyżką , tak aby składniki dobrze się połączyły (ciasto jest kleiste i lepkie). Ciasto przykryć folia spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C, grzałka „góra, dół”.
Lekko wyrośnięte ciasto przełożyć do formy o wymiarach 35 x 12 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami). Formę przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 – 20 minut. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 – 75 minut. Na ostatnie 15 minut chleb wyciągnąć z formy i dopiec w piekarniku.
Chleb jest gotowy gdy popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.
Chleb wystudzić na kratce.
Smacznego :- )
staram się ograniczać chleb w swojej diecie, ale czasami pozwalam sobie na kawałek takiego zdrowego :) przepis jest świetny, więc na pewno kiedyś wypróbuję
OdpowiedzUsuńPolecam zjeść z masłem polskim mlekovity, idealny na zaczęcie zdrowo dnia :)
OdpowiedzUsuń