Buraczki w słoiku na zimę |
Właśnie teraz jest najlepsza pora na przygotowanie buraczków na zimę. Buraki są teraz przepyszne słodkie i soczyste, warto więc to wykorzystać. W zależności jakie bardziej lubicie, buraczki możecie zetrzeć na dużych lub małych oczkach i dodać więcej lub mniej pieprzu. Do moich dodałam mój domowy pieprz ziołowy, świetnie pasuje, ale możecie także użyć świeżo mielony czarny pieprz.
Składniki
(na 4 ok. 330 ml słoiki):
- 1 ½ kg buraków
Zalewa:
- 6 łyżek octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżki soli
- 1 – 2 łyżeczki domowego pieprzu ziołowego
Buraki
umyć i ugotować w mundurkach do miękkości (czas zależny od wielkości warzyw). Buraki
odcedzić, ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Wszystkie
składniki zalewy przelać do garnka i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i soli. Zalewę
dodać do startych buraczków i dokładnie wymieszać.
Buraki
przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Pasteryzować około 15 minut od
zawrzenia wody. Ostudzić. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.
Smacznego:-
)
Źródło
przepisu: Filozofia Smaku
buraczki lubię :) na zimę nie robię, bo jestem leniwa, a jak już najdzie mnie ochota, to na szczęście to warzywo można kupić o każdej porze roku, chociaż fakt, teraz buraki są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuń