Ciasto jabłkowe z orzechami |
Macie ochotę na kawałek pysznego ciasta na jesienną chandrę? Jeśli tak to szybko kupcie kilka jabłek i sporą porcję orzechów włoskich (mąkę i jajka na pewno znajdziecie w domu). Najwięcej czasu zajmuje obieranie jabłek i ich krojenie, resztę robi się błyskawicznie. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem, wiórkami czekolady lub polać odrobiną płynnego miodu (ten ostatni sposób podania wymyślił Junior).
Składniki:
- 4 – 5 jabłek
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- ⅓ szklanki oleju
- 1 ⅓ szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka grubo zmielonych orzechów włoskich
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
umyć, podzielić na ćwiartki, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w
plasterki.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C, grzanie „góra i dół”. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć
papierem do pieczenia i lekko wysmarować tłuszczem.
Jaja
ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą pianę, dolać olej i jeszcze chwilę
miksować. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i
wymieszać. Na koniec dosypać pół szklanki orzechów włoskich i ¾ pokrojonych
jabłek – wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Na wierzchu ułożyć resztę (1/4)
jabłek i posypać reszta orzechów włoskich.
Ciasto
piec 45 – 55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Przed
podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem, posypać wiórkami gorzkiej czekolady lub polać
odrobiną płynnego miodu (ten sposób wymyślił Junior).
Smacznego:-
)
Ciasto jabłkowe z orzechami |
Ciasto jabłkowe z orzechami |
Ciasto jabłkowe z orzechami |
świetny, jesienny wypiek!
OdpowiedzUsuńdziękuję serdecznie :)
Usuńsuper ciasto i piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńCudownie jesienne pyszności :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wypróbujesz przepis :)
Usuńwygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń