10 grudnia 2015

Kapuśniaczki

Paszteciki do barszczu
Kapuśniaczki
Kiedy zobaczyłam te zakręcone kapuśniaczki, od razu wiedziałam, że muszę je upiec. Nadarzyła się też okazja – świąteczny kiermasz, jak co roku organizowany w szkole Juniora. Kapuśniaczki sprzedawały się świetnie, mogę więc je Wam polecić na nadchodzące Święta. Delikatne, puszyste drożdżowe bułeczki z nadzieniem z kiszonej kapusty z pieczarkami i żurawiną. Polecam także przepis na paszteciki do barszczu, które robiłam w zeszłym roku. Kapuśniaczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, ale można je w prosty sposób podgrzać na patelni albo w tosterze.

Farsz:
lub

Składniki na ciasto (30 – 40 sztuk):
  • 250 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki 
  • 600  g mąki pszennej typ 450
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 120 g masła
  • ½  łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • białko wymieszane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pasztecików
  • czarnuszka, siemię lniane, kminek


paszteciki do barszczu
Kapuśniaczki
Mleko podgrzać tak aby było lekko ciepłe. W mleku  rozpuścić drożdże i wymieszać z cukrem i 3 łyżkami mąki – odstawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut. Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać zaczyn, jajko, żółtka i wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać roztopione masło, wyrabiać aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godziny).

Połowę ciasta  rozwałkować na prostokąt  o grubości około ½ cm (lub grubsze jeśli wolicie większe paszteciki). Z ciasta wykroić kółka. Za pomocą szklanki o mniejszej średnicy wyciąć łuki (jak na zdjęciu). Na środku każdego krążka wyłożyć porcję kapusty. Boki ciasta przełożyć (z prawej na lewą stronę i z lewej na prawą).
Kapuśniaczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć lniana ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.  Posmarować białkiem rozkłóconym z 2 łyżkami mleka. Kapuśniaczki posypać wg uznania czarnuszką, siemieniem lnianym lub kminkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 15 – 20 minut w zależności od wielkości i pożądanego stopnia zarumienienia. Kapuśniaczki podawać jako dodatek do barszczu.

Smacznego :- )

Źródło przepisu : Zjem to

Paszteciki do barszczu
Kapuśniaczki
Paszteciki do barszczu
Kapuśniaczki
paszteciki do barszczu
Kapuśniaczki

1 komentarz :