14 grudnia 2015

Piernikowe brownies z buraków

brownies czekoladowe
Piernikowe brownies z buraków
Ciasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią, piekłam już ciasta marchewkowe i z dodatkiem cukinii i dyni. Przyszła w końcu pora na brownies z buraków z dodatkiem przyprawy piernikowej. Ciasto jest pysznie czekoladowe, wilgotne i pachnie Świętami!  Wszyscy, którzy go próbowali byli zachwyceni i nie mogli zgadnąć co jest jego głównym składnikiem. Junior stwierdził, że mógłby jeść takie buraki do obiadu ;- ) Jeśli szukacie ciasta, które zastąpi tradycyjny piernik na wigilijnym stole, koniecznie wypróbujcie ten przepis :- )

Składniki na tortownicę (21cm):
 Płynne składniki:
  • 300 g buraków
  • 100 g czekolady gorzkiej 70-90%
  • 4 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
  • 3 - 4 łyżki płynnego miodu 
  • 3 jajka

Suche składniki:
  • 80g mąki owsianej ( lub zmiksowanych płatków owsianych) 
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawa do piernika

Polewa :  
  • 100 g roztopionej gorzkiej lub mlecznej  czekolady
Buraki upiec w piekarniku (owinięte folą aluminiową) lub ugotować.
Przestudzone ugotowane/upieczone buraki zetrzeć na tarce  na małych oczkach. Czekoladę rozpuścić w wodnej z  olejem kokosowym, przestudzić. Dodać do buraków razem z jajkami i miodem – dokładnie wymieszać. Połączyć suche składniki ( mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika).  Suche składniki wymieszać z masa buraczaną.  Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 - 60 minut , w temperaturze 180°C.
Upieczone ciasto ostudzić na kratce i ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego :- )

Brownies
Piernikowe brownies z buraków
świąteczne brownies
Piernikowe brownies z buraków
zdrowe brownies
Piernikowe brownies z buraków

Przepis bierze udział w konkursie #mój piękny stół
Serdecznie zapraszam na stronę http://mojpieknystol.pl


Mój piękny stół



2 komentarze :