Zupa pieczarkowa zabielana kaszą jaglaną
|
Co powiecie na zupę – krem z pieczarek? Smaczna, rozgrzewająca zupa, którą zabieliłam kasza jaglaną – ostatnio to mój ulubiony sposób. Smakuje wybornie, a w dodatku to świetny sposób na przemycenie kaszy w codziennych posiłkach. Jeśli macie pod ręka leśne grzyby konieczne dodajcie ich garść do zupy, jej smak stanie się bardziej wyrazisty i szlachetny. Zupę podałam z groszkiem ptysiowym, ale świetnie do niej pasują także chrupiące grzanki.
Składniki:
500 g pieczarek
biała część pora
1 pietruszka
50 g kaszy jaglanej
1 łyżka masła klarowanego
1 ½ l bulionu
garść suszonych grzybów*
3 łyżeczki soli słonecznej
1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego
Dodatkowo:
posiekana natka pietruszki
groszek ptysiowy
Pora pokroić w półkrążki, pieczarki w
plasterki. Pietruszkę zatrzeć na grubych oczkach. Grzyby zalać wrzątkiem i
odstawić na 20 minut . Kaszę jaglana przepłukać pod bieżącą wodą i przelać
wrzątkiem
W garnku rozgrzać masło, wsypać por i
chwilę dusić aż się zeszkli, dodać pieczarki i pietruszkę, odcedzone grzyby
oraz przyprawy (sól , pieprz ziołowy), dusić 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do
warzyw dodać kaszę jaglaną i bulion
gotować 20 -30 minut, aż kasza będzie rozgotowana. Zupę miksować tak długo, aby powstał gęsty
aksamitny krem. Jeśli zupa jest za gęsta dodać trochę gorącej wody lub bulionu.
Jeśli to konieczne doprawić zupę solą i pieprzem. Zupę podawać z groszkiem
ptysiowym lub grzankami, posypaną natka pietruszki.
*suszone grzyby w przepisie można
pominąć
Smacznego :- )
Zupa pieczarkowa zabielana kaszą jaglaną
|
Zupa pieczarkowa zabielana kaszą jaglaną
|
Zupa pieczarkowa zabielana kaszą jaglaną
|
i po co komu smietana? ;)
OdpowiedzUsuńświetna zupa!
OdpowiedzUsuń