Pierniczki |
Moje ulubione pierniki, z bardzo starego przepisu. Małe, cieniutkie, po upieczeniu twarde i chrupiące – takie lubię najbardziej. Pierniki przechowywane w metalowej puszce z czasem miękną. Nie przepadam za mocno lukrowanymi piernikami, choć wyglądają przecudnie. Oczywiście część z nich ozdabiam lukrem królewskim razem z synkiem, zwierzaki muszą być kolorowe, posypane cukiereczkami… Jednak najbardziej smakują mi takie z odrobiną czekolady, podaję wiec przepis na łatwą i szybką czekoladową dekorację pierniczków.
Składniki:
· 100 g mąki pszennej
· 200 g mąki żytniej
· 1
jajko
· ½
szklanki miodu
· 100 g cukru trzcinowego
· 1
łyżka masła
· ½
łyżki sody
· 1
łyżka przyprawy do pierników
Dodatkowo:
· białko
do smarowania pierników
Miód zagotować. Mąkę przesiać na
stół, zrobić dołek, wlać miód i wymieszać nożem. Dodać cukier, przyprawę,
masło, sodę, jajko i zagnieść ciasto. Wygniatać energicznie i długo.
Piekarnik rozgrzać do temperatury
180ºC. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Dobrze wyrobione ciasto
rozwałkować na grubość 2 – 3 mm
i wycinać pierniki, przełożyć na blachę, posmarować białkiem. Piec 10 – 12
minut na złoto-brązowy kolor.
Ozdabianie pierników
czekoladą:
Pierniki ułożyć na blaszce.
Gorzką lub mleczną czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią pierniki. Nożem
wycinać wiórki z białej czekolady i ozdabiać nią pierniki posypane ciemną
czekoladę. Blachę włożyć do nagrzanego piernika z termoobiegiem na dosłownie 10
– 15 sekund tylko do momentu aż czekolada się rozpuści. Wyjąć z piekarnika i
wykałaczką porobić esyfloresy. Gotowe:- )
Smacznego:- )
Pieniczki |
Pirniczki |
Pirniczki |
bardzo ładnie ozdobione :]
OdpowiedzUsuńnowatorsko!
Bardzo prosty przepis!
OdpowiedzUsuńCałe ciasto lepiło się od miodu:) cukier zamieniłam na brązowy i dałam niecałe 50g a i tak były mega słodkie. Tylko możliwe, że przesadziłam z mąką (z lenistwa użyłam tylko pszennej) - są baaardzo twarde!
Nie miałam czekolady pod ręką dlatego były mniej atrakcyjne od Twoich;) i albo miałam mniejszą łyżkę, albo zmodyfikowałabym troszkę przepis i nieco zwiększyła ilość przyprawy do piernika.
Polecam!! :)