29 stycznia 2016

Tiramisu piernikowe

Deser tiramisu
Tiramisu piernikowe

Wiem, że kończy się już styczeń i wszyscy dawno zapomnieli o Świętach.  Za to u mnie zalega jeszcze porcja pierniczków, na które nikt już specjalnie nie ma ochoty :- ) Użyłam ich do przygotowania piernikowego tiramisu. Deser ten lubi cała moja rodzina  i to w każdej postaci, więc ta piernikowa też im smakowała.  Jeśli nie wiecie co zrobić z zalegającymi w puszce piernikami koniecznie  przygotujcie ten deser :- )

Składniki (na 4 - 5 porcji):
  • 1 - 2 szklanki domowych pierniczków
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki likieru  kawowego
  • ½  szklanki mocnej, schłodzonej kawy

Dodatkowo:
  • kakao i cynamon do ozdoby deserów

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, na puszystą, białą masę - ostudzić. Kremówkę ubić na pianę. Serek mascarpone utrzeć z 3 łyżkami alkoholu, dodać  masę jajeczną. Krem delikatnie wymieszać z bitą śmietaną.
Pieniki pokruszyć.  W pucharkach (lub ozdobnych szklankach) układać warstwami pokruszone pierniki, skropione schłodzoną kawą, i krem z mascarpone. Deser pozostawić przynajmniej godzinę w lodówce. Przed podaniem tiramisu oprószyć kakao i cynamonem i ozdobić piernikami.

Smacznego:- )



Deser piernikowy
Tiramisu piernikowe

Deser z serka mascarpone
Tiramisu piernikowe

Deser kawowy
Tiramisu piernikowe

3 komentarze :