Błyskawiczne spaghetti z suszonymi pomidorami i sardynkami |
Dziś przepis na błyskawiczne danie z makaronu. Spaghetti, które przygotujecie w 15 minut i nakarmicie nim swoją rodzinę :- ) Sos przygotujecie w kilka chwil, podczas gdy będzie gotować się makaron. Wystarczy na patelni podsmażyć cebule i czosnek, dodać suszone pomidory, sardynki z puszki oraz dużą porcję drobno posiekanej natki pietruszki – gotowe :- ) A jak ugotować makaron? Na każde 100 gramów makaronu należy wziąć 1 litr wody. Makaron wrzucać powoli do osolonego wrzątku i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Najważniejsze, żeby makaron był ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardy, ale nie surowy.
Składniki
(dla 3 – 4):
- 250 g makaronu
- 3 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 8 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 puszka sardynek w oliwie
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 4 łyżki wody z gotowania makaronu
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i
podsmażyć pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dorzucić pokrojona w drobna
kostkę szalotkę, smażyć razem aż się zeszklą (uważać żeby nie przypalić). Dodać
pokrojone w paski suszone pomidory, połowę posiekanej drobno natki pietruszki i
sardynki razem z oliwa. Całość doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystko lekko wymieszać i podgrzać przez chwilę.
Odcedzony makaron wrzucić na patelnię,
dolać 4 łyżki wody pozostałej po gotowaniu makaronu i wymieszać wszystkie
składniki. Spaghetti posypać pozostałą natka pietruszki i podawać.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Tomek Woźniak
Błyskawiczne spaghetti z suszonymi pomidorami i sardynkami |
Błyskawiczne spaghetti z suszonymi pomidorami i sardynkami |
Błyskawiczne spaghetti z suszonymi pomidorami i sardynkami |
Uwielbiam spaghetti z suszonymi pomidorami, z sardynkami co prawda jeszcze nie jadłam, ale polecam wersję z suszonymi pomidorami, rukolą i serem kozim :)
OdpowiedzUsuń