4 lutego 2016

Ciasto Shrek

Tort o smaku kiwi
Ciasto Shrek
Powiew wiosny… Zielone, odświeżające ciasto o smaku kiwi. Znane jako ciasto Shrek, lubiane przez dzieciaki i ich rodziców. Przygotowałam je w tortownicy, ale można też upiec je w prostokątnej formie i pokroić w kostkę. Pięknie wygląda, dobrze smakuje i nie jest zbyt słodkie. Ważne żeby zwrócić uwagę na używaną w przepisie galaretkę. Nie wszystkie tężeją w kontakcie z kiwi, zazwyczaj taką informację można znaleźć na opakowaniu. Jeśli nie znajdziecie takiej galaretki kiwi można wrzucić na chwilę do gotującej się słodkiej wody, odsączyć i użyć do przygotowania tortu.

Składniki na biszkopt (Ø 26 cm):
  • 3 jaja
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
  • 60 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
  • 900 ml zielonego soku typu  „Kubuś”
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Masa  śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka kiwi*
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z ½ cukru

Dodatkowo:
  • Opakowanie ciastek typu „Delicje”
  • 2 – 3 owoce kiwi
  • 2 galaretki o smaku kiwi (galaretka, która tężeje z kiwi)*
  • 3 szklanki wody

*galaretkę o smaku kiwi można zastąpić agrestową

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier z wanilią.  Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę z budyniem (wsypać je w dwóch porcjach). Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 15 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.

Kiedy ciasto stygnie przygotować krem budyniowy. Odlać 2 szklanki zielonego soku, w którym należy rozmieszać budynie śmietankowe. Resztę zielonego soku  zagotować. Kiedy sok zacznie wrzeć, zdjąć garnek z ognia i wlać sok wymieszany z proszkiem budyniowym. Energicznie wymieszać i ponownie chwilę gotować na ogniu, aż powstanie gęsty zielony budyń. Budyń ostudzić.
Masło ubić na puszysta pianę z cukrem pudrem, stopniowo po łyżce dodawać do niego ostudzony zielony budyń. Miksować tak długo, aż powstanie puszysty, jednolity krem.

Przygotować masę śmietankową. Galaretkę rozpuścić w szklance ok. 200 ml gorącej wody, dodać sok z ½ cytryny  i  ostudzić. Kremówkę ubić na pianę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. Do bitej śmietany wlać zimną galaretkę – dobrze wymieszać.
Kiwi obrać i pokroić w plasterki. W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretkę o smaku kiwi i ostudzić.

Składanie tortu: wokół biszkoptu zapiąć obręcz. Krem budyniowy rozsmarować na cieście – wyrównać. Na kremie budyniowym ułożyć ciastka, a na nich masę śmietanową. Tort włożyć na ½ godziny do lodówki. Na wierzchu ułożyć plasterki kiwi i zalać je lekko tężejącą galaretką. Tort wstawić na 3 – 4 godziny do lodówki.

Smacznego :- )
  

Tort Shrek o smaku kiwi
Ciasto Shrek
Zielony tort
Ciasto Shrek

Zielony tort Shrek o smaku kiwi
Ciasto Shrek

8 komentarzy :

  1. Pychota! A jak fajnie wygląda:) Zabieram się za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo ! Wygląda genialnie. Tylko jest mała nieścisłość.. Shrek był brzydki, a ciasto aż mierzi.. :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. jest tak słonecznie zielone! czekam już na lato ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak na Shreka to muszę przyznać, że prezentuje się niezwykle pięknie ;) Aż mi się zamarzył kawałeczek na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto super. Wygląda i smakuje pysznie. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń