Ciasto Shrek |
Powiew wiosny… Zielone, odświeżające ciasto o smaku kiwi. Znane jako ciasto Shrek, lubiane przez dzieciaki i ich rodziców. Przygotowałam je w tortownicy, ale można też upiec je w prostokątnej formie i pokroić w kostkę. Pięknie wygląda, dobrze smakuje i nie jest zbyt słodkie. Ważne żeby zwrócić uwagę na używaną w przepisie galaretkę. Nie wszystkie tężeją w kontakcie z kiwi, zazwyczaj taką informację można znaleźć na opakowaniu. Jeśli nie znajdziecie takiej galaretki kiwi można wrzucić na chwilę do gotującej się słodkiej wody, odsączyć i użyć do przygotowania tortu.
Składniki na biszkopt
(Ø 26 cm):
- 3 jaja
- 90 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
- 60 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 900 ml zielonego soku typu „Kubuś”
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka kiwi*
- 200 ml wody
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z ½ cukru
Dodatkowo:
- Opakowanie ciastek typu „Delicje”
- 2 – 3 owoce kiwi
- 2 galaretki o smaku kiwi (galaretka, która tężeje z kiwi)*
- 3 szklanki wody
*galaretkę o smaku kiwi
można zastąpić agrestową
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić
białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier
i cukier z wanilią. Kiedy piana będzie
bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze
zmiksować. Dodać przesianą mąkę z budyniem (wsypać je w dwóch porcjach). Mąkę
wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do
tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko
natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 15 – 20 minut, do tzw. suchego
patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i
wystudzić.
Kiedy ciasto stygnie przygotować krem
budyniowy. Odlać 2 szklanki zielonego soku, w którym należy rozmieszać budynie
śmietankowe. Resztę zielonego soku zagotować.
Kiedy sok zacznie wrzeć, zdjąć garnek z ognia i wlać sok wymieszany z proszkiem
budyniowym. Energicznie wymieszać i ponownie chwilę gotować na ogniu, aż
powstanie gęsty zielony budyń. Budyń ostudzić.
Masło ubić na puszysta pianę z cukrem
pudrem, stopniowo po łyżce dodawać do niego ostudzony zielony budyń. Miksować
tak długo, aż powstanie puszysty, jednolity krem.
Przygotować masę śmietankową. Galaretkę
rozpuścić w szklance ok. 200 ml gorącej wody, dodać sok z ½ cytryny i
ostudzić. Kremówkę ubić na pianę, dodając pod koniec łyżkę cukru pudru. Do
bitej śmietany wlać zimną galaretkę – dobrze wymieszać.
Kiwi obrać i pokroić w plasterki. W 3
szklankach gorącej wody rozpuścić galaretkę o smaku kiwi i ostudzić.
Składanie tortu: wokół biszkoptu zapiąć
obręcz. Krem budyniowy rozsmarować na cieście – wyrównać. Na kremie budyniowym
ułożyć ciastka, a na nich masę śmietanową. Tort włożyć na ½ godziny do lodówki.
Na wierzchu ułożyć plasterki kiwi i zalać je lekko tężejącą galaretką. Tort
wstawić na 3 – 4 godziny do lodówki.
Smacznego :- )
Ciasto Shrek |
Ciasto Shrek |
Ciasto Shrek |
Pychota! A jak fajnie wygląda:) Zabieram się za przepis.
OdpowiedzUsuńOoo ! Wygląda genialnie. Tylko jest mała nieścisłość.. Shrek był brzydki, a ciasto aż mierzi.. :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Dziękuje serdecznie :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńjest tak słonecznie zielone! czekam już na lato ;)
OdpowiedzUsuńJak na Shreka to muszę przyznać, że prezentuje się niezwykle pięknie ;) Aż mi się zamarzył kawałeczek na deser :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ! :)
OdpowiedzUsuńCiasto super. Wygląda i smakuje pysznie. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń