Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym |
W domu miałam duży zapas jabłek i wielki apetyt chłopaków na coś słodkiego. Powstały z tego drożdżowe rogaliki z nadzieniem z karmelizowanych jabłek i orzechów włoskich. Rogaliki rozpływają się w ustach i nawet następnego dnia bardzo dobrze smakują. Do nadzienia dodałam odrobinę cynamonu, ale wedle uznania możecie go pominąć lub dodać większą jego ilość. Koniecznie musicie ich spróbować :- )
Składniki na ciasto (16
rogalików):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 30 g cukru
- 15 g cukru z wanilią
- 30 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
- 600 g jabłek
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- garść posiekanych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Mleko lekko podgrzać z masłem i dodać do
utartych z cukrem drożdży. Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, jajko i
żółtko i wlewamy mleko z drożdżami. Z wszystkich składników zagnieść elastyczne
ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć lnianą
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 – 40 minut.
Kiedy ciasto wyrasta obrać jabłka i
pokroić je w kostkę. Na patelni rozgrzać miód i masło, podgrzewać, aż powstanie
karmel. Wsypać posiekane orzechy włoskie i chwile karmelizować. Dodać jabłka,
smażyć cały czas mieszając, aż jabłka zmiękną, ale nie zmienią się na mus. Uprażone
jabłka doprawić do smaku cynamonem – ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na
dwie części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3
mm. Ciasto pociąć na 8 trójkątów (tak jak w tym przepisie na rogaliki). Na każdym
trójkącie nakładać porcje karmelizowanych jabłek i zawijać rogaliki. Rogi docisnąć, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz
w czasie pieczenia. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować białkiem, obsypać cukrem i posiekanymi orzechami włoskimi.
Piec na złoty kolor przez 20 – 25 minut.
Smacznego :- )
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym |
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym |
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym |
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym |
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym |
aż się uśmiechają do nas, takie apetyczne!
OdpowiedzUsuńPYSZNIE TO WYGLĄDA!
OdpowiedzUsuńhttp://smykwkuchni.blogspot.com/
Jakie pyszne rogaliki, do tego z tak grubo pokrojonymi jabłkami i orzechami, wyglądają apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam- te rogaliki są przepyszne. Takie były wczoraj tuż po upieczeniu i dziś też smakują bez zarzutu. Zatem bardzo polecam :).
OdpowiedzUsuńOd razu się robię głodna, bo tak smakowicie wyglądają:D
OdpowiedzUsuń