22 lutego 2016

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym

rogale z nadzieniem
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym
W domu miałam duży zapas jabłek i wielki apetyt chłopaków na coś słodkiego. Powstały z tego drożdżowe rogaliki z nadzieniem z karmelizowanych jabłek i orzechów włoskich. Rogaliki rozpływają się w ustach i nawet następnego dnia bardzo dobrze smakują. Do nadzienia dodałam odrobinę cynamonu, ale wedle uznania możecie go pominąć lub dodać większą jego ilość. Koniecznie musicie ich spróbować :- )

Składniki na ciasto (16 rogalików):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • 15 g cukru z wanilią
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowe:
  • 600 g jabłek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu

Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 

Mleko lekko podgrzać z masłem i dodać do utartych z cukrem drożdży. Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli, jajko i żółtko i wlewamy mleko z drożdżami. Z wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 – 40 minut.

Kiedy ciasto wyrasta obrać jabłka i pokroić je w kostkę. Na patelni rozgrzać miód i masło, podgrzewać, aż powstanie karmel. Wsypać posiekane orzechy włoskie i chwile karmelizować. Dodać jabłka, smażyć cały czas mieszając, aż jabłka zmiękną, ale nie zmienią się na mus. Uprażone jabłka doprawić do smaku cynamonem – ostudzić.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości około 3 mm. Ciasto pociąć na 8 trójkątów (tak jak w tym przepisie na rogaliki). Na każdym trójkącie nakładać porcje karmelizowanych jabłek i zawijać rogaliki. Rogi  docisnąć, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz w czasie pieczenia. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem, obsypać cukrem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Piec na złoty kolor przez 20 – 25 minut.


Smacznego :- )

Rogale z jabłkami
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym

Krucho-drożdżowe rogaliki
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym

Rogale z nadzieniem jabłkowo-orzechowym
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym

Kruche rogale z jabłuszkiem
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym

Błyskawiczne rogale
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym

5 komentarzy :

  1. aż się uśmiechają do nas, takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNIE TO WYGLĄDA!
    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne rogaliki, do tego z tak grubo pokrojonymi jabłkami i orzechami, wyglądają apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Potwierdzam- te rogaliki są przepyszne. Takie były wczoraj tuż po upieczeniu i dziś też smakują bez zarzutu. Zatem bardzo polecam :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Od razu się robię głodna, bo tak smakowicie wyglądają:D

    OdpowiedzUsuń