Karczek pieczony |
Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez solidnej porcji pieczonego mięsa. W każdym domu są pewnie wypróbowane przepisy na taką pieczeń. Dla mnie najlepsza jest karkówka, która marynuję się przez dwa, trzy dni w ziołach, jest aromatyczna i krucha. Można podać ją na ciepło tuż po upieczeniu lub ostudzić, pokroić w cienkie plasterki i zjadać z domowym chlebem :- )
Składniki:
- karkówka około 2 kg
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
Dodatkowo:
- 2 cebule
- 4 suszone śliwki
- 1 jabłko
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
Karkówkę opłukać i osuszyć. W moździerzu
rozgnieść ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Dodać pozostałe przyprawy
i olej. Tak powstałą mieszanką natrzeć dokładnie całe mięso. Następnie
przełożyć je do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki. Mięso powinno
marynować się w ziołach przez 2 – 3 dni, codziennie dwukrotnie je obracając i ugniatając (rano i wieczorem).
Karkówkę obłożyć cebulą, jabłkiem
pokrojonym w cząstki i suszonymi śliwkami, dolać białe wino – całość przykryć. Mięso
wstawić do nagrzanego do 250°C piekarnika i piec 25 minut, następnie zmniejszyć
temperaturę do 200°C i piec przez około 2 godziny. W połowie pieczenia mięso
obrócić na druga stronę. Karczek należy piec cały czas pod przykryciem.
Karkówkę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Mięso podawać na ciepło do obiadu lub na
zimno do kanapek.
Smacznego :- )
Karczek pieczony |
Karczek pieczony |
Karczek pieczony |
Wygląda pysznie, ale chyba nie dałabym rady samodzielnie przygotować takiego przysmaku:-)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :) Aż zgłodniałam, chociaż jestem dopiero po śniadaniu!
OdpowiedzUsuń