26 marca 2016

Jaja faszerowane w skorupkach

jajka wielkanocne
Jaja faszerowane w skorupkach
Prezentują się pięknie na stole i choć są pracochłonne warto przygotować je na wielkanocne śniadanie. Aby skrócić czas przygotowania warto usmażyć pieczarki dzień wcześniej. Zamiast tradycyjnej bułki tartej do panierowania użyłam otrębów pszennych, tworzą pyszną chrupiącą skorupkę. Pieczarki można zetrzeć na tarce o dużych oczkach ja jednak lubią  kiedy pokrojone są w  kostkę.
Korzystając z okazji życzę Wam pięknych Świąt, dokładnie takich o jakich marzycie!

Składniki:
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 6 pieczarek
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 – 2 łyżki majonezu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • otręby pszenne

Jajka ugotować na twardo.
Każde jajko wraz ze skorupką przeciąć na pół za pomocą bardzo ostrego noża. Uważając żeby nie uszkodzić skorupek wyjąć z każdej połówki jajka zarówno żółtko jak i białko i drobno pokroić.

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej łyżeczce masła klarowanego zeszklić cebulę i czosnek (uważać aby nie przypalić), dodać pieczarki – całość usmażyć i ostudzić.

Do posiekanych jajek dodać podsmażone pieczarki, natkę pietruszki i szczypiorek. Dodać majonez i wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Każdą skorupkę napełnić farszem i opanierować w otrębach pszennych.

Na dużej patelni rozgrzać łyżeczkę masła klarowanego. Jajka kłaść farszem do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut aż się ładnie przyrumienią (można przykryć je pokrywką żeby całe się ugrzały).
Podawać gorące. Przed podaniem można posypać je szczypiorkiem lub rzeżuchą.

Smacznego:- )


jajka zapiekane w skorupkach
Jaja faszerowane w skorupkach

jajka zapiekane
Jaja faszerowane w skorupkach

jajka z nadzieniem pieczarkowym
Jaja faszerowane w skorupkach

3 komentarze :

  1. Widziałam takie jajka już kilka razy, bardzo ciekawie prezentują się. Muszą wypróbować przepis w następnym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie musisz czekać do świąt ;) Takie jajka świetnie smakują także na niedzielne śniadanie :)

      Usuń
  2. Ładny blog, świetne zdjęcia!
    Pozdrawiam,
    Robert.

    OdpowiedzUsuń