Surówka z czerwonej kapusty i buraków |
Modra kapusta to jedna z moich ulubionych. Jest pyszna, ma piękny kolor i świetnie nadaje się do barwnych eksperymentów dla dzieci ;) W dzieciństwie jadłam ją tylko gotowaną najczęściej jako dodatek do kaczki z pyzami. Teraz uwielbiam ją na surowo! Jest taka teoria, która głosi, że warzywa i owoce w tym samym kolorze świetnie pasują do siebie. W przypadku dzisiejszej surówki sprawdza się ta zasada idealnie. Czerwona kapusta, buraki i żurawina, do tego orzechy i pyszny sos – jeśli Wam też podoba się takie połączenie koniecznie go wypróbujcie. Na blogu znajdziecie także przepis na surówkę z modrej kapusty z dodatkiem śliwek, może ta wersja też przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 200 g czerwonej kapusty
- 2 – 3 małe buraki
- garść orzechów włoskich
- 50 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
Sos:
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Buraki
ugotować lub upiec w piekarniku. Orzechy uprażyć na złoty kolor suchej patelni.
Buraki ostudzić i obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę
posiekać w cienkie paski. Buraki wymieszać z kapustą i żurawinami.
Przygotować
sos mieszając olej z orzechów, oliwę, ocet jabłkowy, miód – doprawić do smaku
sola i pieprzem. Warzywa przełożyć na półmisek posypać drobno pokrojonym
szczypiorkiem, posiekanymi orzechami włoskimi i rozmarynem. Surówkę przed
podaniem polać sosem.
Smacznego:-
)
Źródło
przepisu: H. Fearnley-Whittingstall „Doordeweeks,
River Cottage”.
Surówka z czerwonej kapusty i buraków |
Surówka z czerwonej kapusty i buraków |
Surówka z czerwonej kapusty i buraków |
Ja też uwielbiam czerwoną kapustę! I to pod każdą postacią :) Najczęściej gości u mnie na stole w towarzystwie śliwek lub żurawiny, z burakami jeszcze nie jadłam, ale muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń