6 marca 2016

Selerowe frytki

pieczony seler
Selerowe frytki
Uwielbiam warzywa pieczone w piekarniku. Pozostaje w nich cały smak, aromat i słodycz. Często piekę je jako dodatek do mięsa lub na gorącą kolację. Tym razem zajadaliśmy się frytkami z selera z dodatkiem czarnuszki. Podałam je z sosem jogurtowo-ziołowy oraz ajvarem - domyślacie się, że smakowały wyśmienicie ;-) Takie frytki to także  dobry sposób na przemycenie niejadkom dodatkowej porcji warzyw do codziennej diety.  Jeśli jeszcze nie piekliście selera przy najbliższej okazji spróbujcie tego przepisu :- )  

Składniki:
  • 1 duży seler
  • 1 łyżka ulubionego oleju
  • spora szczypta soli

Dodatkowo:
  • czarnuszka

Selera umyć, obrać i pokroić w ½ - 1 cm plastry, a następnie w paski. Tak powstałe frytki wrzucić do miski, skropić olejem i oprószyć solą.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C i włączyć termoobieg.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nie pokrojonego selera. Piec około 10 minut, po ty czasie obrócić na druga stronę i piec kolejne 10 – 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika frytki obsypać czarnuszką.
Frytki podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym, ziołowym lub z ajwarem.

Smacznego:- )

seler
Selerowe frytki

pieczony seler z czarnuszką
Selerowe frytki
pieczony seler
Selerowe frytki

4 komentarze :