Selerowe frytki |
Uwielbiam warzywa pieczone w piekarniku. Pozostaje w nich cały smak, aromat i słodycz. Często piekę je jako dodatek do mięsa lub na gorącą kolację. Tym razem zajadaliśmy się frytkami z selera z dodatkiem czarnuszki. Podałam je z sosem jogurtowo-ziołowy oraz ajvarem - domyślacie się, że smakowały wyśmienicie ;-) Takie frytki to także dobry sposób na przemycenie niejadkom dodatkowej porcji warzyw do codziennej diety. Jeśli jeszcze nie piekliście selera przy najbliższej okazji spróbujcie tego przepisu :- )
Składniki:
- 1 duży seler
- 1 łyżka ulubionego oleju
- spora szczypta soli
Dodatkowo:
- czarnuszka
Selera
umyć, obrać i pokroić w ½ - 1 cm plastry, a następnie w paski. Tak powstałe frytki
wrzucić do miski, skropić olejem i oprószyć solą.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 200°C i włączyć termoobieg.
Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nie pokrojonego selera. Piec około
10 minut, po ty czasie obrócić na druga stronę i piec kolejne 10 – 15 minut.
Po
wyjęciu z piekarnika frytki obsypać czarnuszką.
Frytki
podawać z ulubionym sosem np. czosnkowym, ziołowym lub z ajwarem.
Smacznego:-
)
Selerowe frytki |
Selerowe frytki |
Selerowe frytki |
Uwielbiam je w paprykowej odsłonie :) Pycha !
OdpowiedzUsuńDzięki! Świetny pomysł - pikantne byłyby świetne :)
UsuńWyglądają niesamowicie
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń