28 stycznia 2016

Warzywa z piekarnika

Pieczone warzywa
Warzywa z piekarnika
Musiał nadejść w końcu dzień, w którym spróbuję topinamburu :- ) Topinambur króluje we wszystkich programach kulinarnych i męska część rodziny stanowczo zażyczyła sobie chipsów z topinamburu albo puree :- )  Ponieważ udało mi się dostać te piękne bulwy na początek postanowiłam upiec je w towarzystwie fioletowej marchewki, dyni, czerwonej cebuli i buraków.  Tak powstał pyszny zestaw słodkich i rozpływających się w ustach warzyw, które świetnie nadają się na obiad lub ciepłą kolację. Jeśli tak jak ja, dotąd nie próbowaliście topinamburu – koniecznie go kupcie. Jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny i na pewno jeszcze nie raz coś z niego przyrządzę.

Składniki:
  • 4 duże bulwy topinamburu
  • 3 fioletowe marchewki
  • 1 duży lub 2 małe buraki
  • 2 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ małej dyni Hokkaido
  • sól
  • domowy pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  •  3 – 4 gałązki rozmarynu (lub innych ulubionych ziół)


Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Warzywa umyć  i obrać. Topinambur i cebule pokroić w ćwiartki. Marchewkę przekroić na pół, buraka na ósemki, a dynię w 1,5 cm plastry. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć solą i domowym pieprzem ziołowym. Z oliwy, soku z cytryny i miody zrobić sos i skropić nim warzywa. Na wierzchu ułożyć czosnek i rozmaryn. Całość piec w piekarniku przez około 25 – 30 minut. Warzywa powinny być miękkie ale należy uważać aby się nie spaliły.

Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa lub ryby.

Smacznego :- )


topinambur, marchew, dynia, buraki, cebula z piekarnika
Warzywa z piekarnika

topinambur
Warzywa z piekarnika

marchew
Warzywa z piekarnika

Pieczone warzywa
Warzywa z piekarnika

Pieczony topminambur, marchew, burak, dynia, cebula
Warzywa z piekarnika

Pieczone warzywa korzenne
Warzywa z piekarnika

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz