Bułki pszenno-orkiszowe na sodzie |
Lubię upiec od czasu do czasu domowy chleb. W domu pachnie cudownie, a skibka jeszcze ciepłego chleba z masłem smakuje fantastycznie. Tym razem upiekłam jednak bułki – wyjątkowo łatwe i szybkie do zrobienia bo na sodzie. Nie potrzebują czasu na wyrastanie więc są świetnym pomysłem na niedzielne śniadanie. Bułki z tego przepisu są bardzo sycące. Najlepiej smakują świeżo upieczone i niestety nie nadają się do przechowywania. Jeśli wiecie, że nie zjecie na śniadanie wszystkich 8, przygotujcie mniej bułeczek.
Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 275 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli
- 400 – 500 ml maślanki naturalnej
Dodatkowo:
- mąka do oprószenia stolnicy
- papier do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C.
Obie maki przesiać z solą i soda do
miski. Dolać 400 ml maślanki i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest
zbyt suche dolać więcej maślanki (wszystko zależy od rodzaju użytej maki).
Na oprószoną mąką stolnicę wyłożyć
ciasto, podzielić na 8 - 10 części i
uformować bułki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec od razu w nagrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut.
Smacznego :)
Źródło przepisu: Cafe Babilon
Bułki pszenno-orkiszowe na sodzie |
Bułki pszenno-orkiszowe na sodzie |
Bułki pszenno-orkiszowe na sodzie |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz