7 kwietnia 2016

Bułki pszenno-orkiszowe na sodzie

bułeczki na śniadanie
Bułki pszenno-orkiszowe na sodzie
Lubię upiec od czasu do czasu domowy chleb.  W domu pachnie cudownie, a skibka jeszcze ciepłego chleba z masłem smakuje fantastycznie. Tym razem upiekłam jednak bułki – wyjątkowo łatwe i szybkie do zrobienia bo na sodzie. Nie potrzebują czasu na wyrastanie więc są świetnym pomysłem na niedzielne śniadanie. Bułki z tego przepisu są bardzo sycące. Najlepiej smakują świeżo upieczone i niestety nie nadają się do przechowywania. Jeśli wiecie, że nie zjecie na śniadanie wszystkich 8, przygotujcie mniej bułeczek.

Składniki:
  • 275 g mąki pszennej
  • 275 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 – 500 ml maślanki naturalnej

Dodatkowo:
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • papier do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C.
Obie maki przesiać z solą i soda do miski. Dolać 400 ml maślanki i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolać więcej maślanki (wszystko zależy od rodzaju użytej maki).
Na oprószoną mąką stolnicę wyłożyć ciasto,  podzielić na 8 - 10 części i uformować bułki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec od razu w nagrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut.

Smacznego :)


Źródło przepisu: Cafe Babilon 

Bułeczki śniadaniowe
Bułki pszenno-orkiszowe na sodzie

Bułeczki śniadaniowe
Bułki pszenno-orkiszowe na sodzie

Bułeczki pieczone na maślance
Bułki pszenno-orkiszowe na sodzie

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz