Pyszne gofry na kefirze |
Gofry zawsze wywołują u mnie uśmiech. Kojarzą mi się z wakacjami i beztroskim czasem spędzanym z bliskimi. Lubię je, bo to prosty sposób na podwieczorek. Można znaleźć chyba z 1000 przepisów na gofry i (prawie) wszystkie są fantastyczne. Najbardziej jednak lubię roześmiane oczy Juniora, kiedy pomaga mi je piec. Wymyśla i szykuje dodatki, a potem łapczywie pożera ciesząc się jak dzieci tylko potrafią…
Składniki
- ¾ szklanki białej mąki orkiszowej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki kefiru
- ¼ szklanki mleka
- 60 g oleju kokosowego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 żółtka
- 2 białka
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ulubione owoce np.: truskawki
- bita śmietana
- cukier puder
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
pianę.
W misce wymieszać mąkę orkiszową,
ziemniaczaną, cukier z wanilią, kefir, mleko, żółtka, sodę i roztopiony olej
kokosowy. Wszystkie składniki zmiksować na gładka masę. Dodać pianę z białek i
delikatnie wymieszać.
Gofrownicę posmarować olejem kokosowym
lub masłem klarowanym. Gofry piec 4 – 5 minut na złoty kolor. Studzić na kratce.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. z truskawkami i cukrem pudrem.
Smacznego :- )
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na gofry:
Pyszne gofry na kefirze |
Pyszne gofry na kefirze |
Pyszne gofry na kefirze |
deser idealny! gofry kojarzą mi się z latem i wakacjami ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html
Bardzo fajny konkurs - dziękuję za zaproszenie :) Pozdrawiam
Usuń