5 maja 2016

Waniliowy budyń jaglany

kasza jaglana na śniadanie
Budyń jaglany
Waniliowy budyń jaglany – pyszny, zdrowy deser dla całej rodziny. Jeśli nie możecie w swojej diecie używać mleka krowiego, możecie zastąpić je mlekiem roślinnym, a masło – olejem kokosowym. Budyń jaglany jest kremowy, bardzo syty nadaje się więc nie tylko na podwieczorek, ale również na śniadanie. Zjedliśmy go z kompotem jagodowym, którego kilka słoiczków zachowało się  jeszcze w mojej spiżarni. Myślę, że smakowałby wyśmienicie z karmelizowanym rabarbarem :- )

Składniki:
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 – 4 łyżki śmietany
  • 1 – 3 łyżki miodu
Kaszę jaglaną prażyć chwile w suchym garnku – do czasu aż zacznie ładnie pachnieć. 

Kaszę zalać wrzątkiem (użyć pokrywką ponieważ kasza może strzelać), wypłukać i odlać wodę. Wypłukaną kaszę zalać dwoma szklankami mleka, dodać masło, wydrążony miąższ waniliowy oraz pozostałą laskę wanilii. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż kasza będzie bardzo miękka.Wyjąć laskę wanilii.

Ugotowaną kaszę  zmiksować z dodatkiem śmietany i miodu na gładką masę.
Budyń podawać z kompotem z jagód lub innymi owocami.

Smacznego:- )


Desery jaglane, które znajdziecie na blogu:



kasza jaglana na śniadanie
Budyń jaglany

jaglanka na śniadanie
Budyń jaglany

Jaglanka na podwieczorek
Budyń jaglany

5 komentarzy :

  1. Uwielbiam budynie jaglane, mogłabym jeść je codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie i przepysznie!!! Koniecznie na dniach muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki budyń, a szczególnie z dodatkiem owoców na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń