Budyń jaglany |
Waniliowy budyń jaglany – pyszny, zdrowy deser dla całej rodziny. Jeśli nie możecie w swojej diecie używać mleka krowiego, możecie zastąpić je mlekiem roślinnym, a masło – olejem kokosowym. Budyń jaglany jest kremowy, bardzo syty nadaje się więc nie tylko na podwieczorek, ale również na śniadanie. Zjedliśmy go z kompotem jagodowym, którego kilka słoiczków zachowało się jeszcze w mojej spiżarni. Myślę, że smakowałby wyśmienicie z karmelizowanym rabarbarem :- )
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka masła
- 3 – 4 łyżki śmietany
- 1 – 3 łyżki miodu
Kaszę jaglaną prażyć chwile w suchym
garnku – do czasu aż zacznie ładnie pachnieć.
Kaszę zalać wrzątkiem (użyć
pokrywką ponieważ kasza może strzelać), wypłukać i odlać wodę. Wypłukaną kaszę
zalać dwoma szklankami mleka, dodać masło, wydrążony miąższ waniliowy oraz pozostałą
laskę wanilii. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż kasza będzie bardzo
miękka.Wyjąć laskę wanilii.
Ugotowaną kaszę zmiksować z dodatkiem śmietany i miodu na
gładką masę.
Budyń podawać z kompotem z jagód lub innymi
owocami.
Smacznego:-
)
Desery
jaglane, które znajdziecie na blogu:
- Chrupiące naleśniki z kaszy jaglanej
- Placki śniadaniowe z kaszy jaglanej
- Żółty koktajl ananasowy z kasza jaglaną
- Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną
- Knedle jaglane z sosem waniliowym
- Praliny z kaszy jaglanej
- Jabłecznik kokosowo - jaglany
- Muffiny jaglane z jagodami
- Gofry jaglano – migdałowe z musem morelowym
- Ciastka jaglano – migdałowe
- Ciastka jaglano - owsiane
- Jaglanka śniadaniowa
- Błyskawiczna jaglanka
Budyń jaglany |
Budyń jaglany |
Budyń jaglany |
Uwielbiam budynie jaglane, mogłabym jeść je codziennie :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie i przepysznie!!! Koniecznie na dniach muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki budyń, a szczególnie z dodatkiem owoców na wierzchu :)
OdpowiedzUsuń