Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym #5 |
To już piąta sałatka na wynos, którą dla Was przygotowałam. Tym razem to sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym. Możecie zabrać ją do pracy lub do szkoły, ale nadaje się również na grilla lub jako dodatek do obiadu. Sałatka ta, to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Właśnie taką często przygotowywała moja mama – była hitem. Dziś trudno sobie wyobrazić, że w niedalekiej przeszłości, nie można było nigdzie kupić rukoli, roszponki, świeżego szpinaku, jarmużu albo sałaty rzymskiej czy lodowej. W sklepach królowała sałata, a w delikatesach od czasu do czasu można było znaleźć cykorię. Kiedy pojawiła się kapusta pekińska była niezłym rarytasem i szybko stała się królowa stołów. Przyznam, że trochę o niej zapomniałam, ale od dziś wraca do mnie na stałe. Ostatnio przeczytałam, że zajmuje czołowe miejsce w rankingu na produkty o największej gęstości odżywczej. Jest to żywność, która dostarcza naszemu organizmowi najwięcej składników odżywczych na każde 100 kcal danego produktu. Intuicyjnie wiemy że skoro dziennie mamy zjeść np. 2000 kcal, to zdrowiej będzie zjeść dużą porcję warzyw, owoców i białka niż np. 4 słodkiego batoniki. W każdym razie jeśli tak jak ja zapomnieliście na chwilę o kapuście pekińskiej, to warto odkryć ją na nowo i wykorzystać do przygotowania pysznych sałatek.
Jak przygotować sałatkę z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym?
Składniki:
- 2 garści posiekanej kapusty pekińskiej
- 1 – 2 kiszone ogórki
- ½ jabłka
- ½ czerwonej papryki
- ok. 5 cm kawałek białej części pora
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 – 2 ząbki czosnku
- ½ łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta cukru
Przygotować
sos mieszając majonez, jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i sok z
cytryny. Sos czosnkowy doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem i
jeśli to konieczne szczyptą cukru.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić w
kostkę. Pora pokroić w półplasterki, ogórka w plasterki, a paprykę w kostkę. Natkę
pietruszki drobno posiekać.
W słoiku układać kolejno: sos, część
papryki, kiszonego ogórka, jabłko, pora, pozostałą paprykę, posiekana kapustę
pekińską i na wierzchu natkę pietruszki.
Sałatkę przechowywać w lodówce nawet do
5 dni.
Smacznego :- )
Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym #5 |
Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym #5 |
Sałatka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym #5 |
Ale pięknie wygląda <3 Świetny pomysł na lunchbox do pracy :)
OdpowiedzUsuńwww.missplanner.pl
Dziękuję bardzo :) Mam nadzieję, że przygotujesz ją sobie do pracy :)
UsuńBardzo fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze spodobała Ci się moja sałatka :)
Usuń