30 czerwca 2016

Sałatka ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami

Zielone szparagi w towarzystwie sardynek, młodych ziemniaków, sera feta i chrupiących grzanek
Sałatka ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami
Z wielkim żalem żegnam sezon szparagowy. Jest ich co raz mniej i wiem, że będę za nimi tęskniła cały rok. Wszystkim miłośnikom tych pysznych warzyw proponuję bardzo bogatą i sytą sałatkę ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami. Taka sałatka zaspokoi nawet największy głód i to w kilka chwil. Zamiast sardynek możecie użyć każdej innej ulubionej przez Was ryby. Może to być tuńczyk, albo świeżo wędzona ryba. W każdym przypadku  sałatka będzie smakowała pysznie. Jeśli lubicie sałatki ze szparagami zerknijcie także na przepis na sałatkę z młodymiziemniakami, szparagami i jajkiem lub moje ulubione szparagi z patelni z sezamem.


Jak przygotować sałatkę z zielonymi szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami?


Składniki:
  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • 250 g oskrobanych młodych ziemniaków
  • garść świeżego posiekanego szczypiorku
  • 2 plastry sera feta
  • puszka sardynek w oleju lub w sosie własnym

Grzanki:
  • 2 – 3 skibki chleba żytniego lub innego razowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Sos:
  • 3  łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gładkiej musztardy
  • 1-2  ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta cukru
Zielone szparagi w towarzystwie sardynek, młodych ziemniaków, sera feta i chrupiących grzanek
Sałatka ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami


Młode ziemniaki oskrobać lub cienko obrać i ugotować.
Szparagi umyć, oczyścić, odłamać zdrewniałe końcówki. Zielone szparagi pociąć na mniejsze około 5 cm kawałki. Wrzucić na rozgrzana patelnię z łyżeczką masła klarowanego. Lekko posolić i popieprzyć.  Smażyć około 5 – 8 minut, tak aby szparagi zmiękły, ale pozostały pięknie zielone i chrupkie - schłodzić.

Żytni chleb pokroić w 1 cm kotkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczką masła klarowanego i rumienić, często mieszając. Gotowe grzanki ostudzić.

Przygotować sos mieszając oliwę, sok z cytryny, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Na talerzu ułożyć młode ziemniaki, zielone szparagi, sardynki odsączone z oleju, pokruszony na mniejsze kawałki ser feta oraz grzanki. Całość posypać sporą ilością  posiekanego szczypiorku, a przed podaniem polać sosem musztardowo-czosnkowym.


Smacznego :- ) 

Zielone szparagi w towarzystwie sardynek, młodych ziemniaków, sera feta i chrupiących grzanek
Sałatka ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami
Zielone szparagi w towarzystwie sardynek, młodych ziemniaków, sera feta i chrupiących grzanek
Sałatka ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami

6 komentarzy:

  1. Też już żegnam sezon szparagowy...A sałatka wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Może jeszcze uda Ci się zrobić taką sałatkę w tym sezonie :)

      Usuń
  2. Ostatnio miałem ochotę na sardynki, a tu proszę taki fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń